[jOS] Olympische vlam gedoofd na succesvolle Spelen Nederland

In het Chinese Nanjing is met de sluitingsceremonie een definitief einde gekomen aan de Jeugd Olympische Spelen 2014. IOC-president Thomas Bach verklaarde de Spelen gesloten, waarna een korte maar indrukwekkende vuurwerkshow volgde. De ceremonie bestond verder, zoals gebruikelijk, uit veel zang en andere culturele momenten, met terugblikken op de hoogtepunten van de Spelen.

In zijn toespraak riep Bach alle aanwezigen op om nu geen 'selfie' te maken - '#YOGSelfie' was een van de woorden van deze Spelen - maar om van de buurman- of vrouw een foto te maken en hem of haar te bedanken.

De tweede editie van de Spelen verliep prima voor de Nederlandse ploeg van chef de mission Mark Huizinga. Tijdens de eerste editie, vier jaar geleden in Singapore, ging Nederland naar huis met één keer goud, twee keer zilver en één bronzen medaille. Nanjing wordt verlaten met eveneens één gouden medaille, maar ook vier keer zilver en vijf keer brons.

In de onofficiële medaillespiegel - op de Jeugdspelen wordt die niet officieel bijgehouden - is Nederland op de 38e plaats uitgekomen. Dat komt met name door het feit dat er 'slechts' één keer goud is gewonnen. Er zijn namelijk maar liefst 23 landen die minder medailles hebben gewonnen dan Nederland, maar wel vaker goud.

De Waard is uitzinnig van vreugde na haar gouden race op de 50 meter rugslag (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Maaike de Waard is uitzinnig van vreugde na haar gouden race op de 50 meter rugslag (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Nederland pakte medailles in zeven verschillende sporten. De eerste was judoka Frank de Wit, die brons won in de klasse tot 81 kilogram. Voor taekwondoka Nabil Ennadiri was er eveneens brons en wel in de klasse tot 63 kilogram. Ook op en in het water was er succes: Odile van Aanholt won zilver in de Byte CII, terwijl windsurfer Lars van Someren het brons mee naar huis neemt.

Mathys Goosen won brons op de 50 meter vlinderslag, Kyle Stolk pakte op de 200 meter vrije slag het zilver. De enige gouden medaille die namens Nederland werd gewonnen staat op naam van Maaike de Waard. Zij was niet te kloppen op de 50 meter rugslag.

In teamverband werd ook goed gepresteerd. Wiebe Scholten en Niek Kimmann namen het brons mee naar huis in het wielerevenement bij de mannen. De hockeydames leken niet te kloppen, maar moesten na een zinderende finale toch hun meerderen erkennen in China: Zilver. De Nederlandse 3x3-basketbalvrouwen deden het verrassend goed en moesten in de finale alleen het hoofd buigen voor de Amerikaanse vrouwen.

Buiten de medailles die voor Nederland gewonnen werden deden Nederlanders ook mee aan gemengde wedstrijden, met sporters uit verschillende landen. Daar werd nog meer succes geboekt. Amazone Lisa Nooren hielp haar team naar de gouden medaille in de springwedstrijd, terwijl judoka Lisa Mullenberg een grote bijdrage leverde aan het goud van haar 'Team Rougé'.

Esther Fokke - de absolute ster van Nederland tijdens het toernooi - in de finale in gevecht met de Amerikaanse Katie Lou Samuelson (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Esther Fokke was de absolute ster van Nederland tijdens het 3x3-basketbaltoernooi. Hier is ze in de verloren finale in gevecht met de Amerikaanse Katie Lou Samuelson (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Er waren natuurlijk ook sporters die de medailles niet haalden. Boogschutter Jan van Tongeren kwam tot de kwartfinales, terwijl turnster Isa Maassen zich niet door de kwalificaties heen kon werken. Badmintonster Alida Chen haalde de kwartfinale in het gemengd dubbel, maar Alex Vlaar stelde zwaar teleur en verloor in het enkelspel al zijn wedstrijden.

Bij het vrouwenwielrennen deed Viviana van Hees het goed, maar door een blessure moest ze een cruciaal onderdeel missen. Daardoor, en door het mindere optreden van Lotte Eikelenboom, liepen de Nederlandse dames een medaille mis. Amazone Nooren kon individueel geen potten breken en werd twintigste. Ook het golf verliep niet al te best voor Nederland. Lars Keunen werd gedeeld zestiende, Marit Harryavan werd negentiende. Het duo werd dertiende in de gemengde landenwedstrijd.

Zeiler Scipio Houtman (Blyte CII) kwam met de 21e plek niet in de buurt van het podium, maar windsurfster Aimee van 't Hoff liep de medailles met plek vier net mis. Kirsten Nuyes werd knap zesde in de triatlon, terwijl taekwondoka's Machario Patti en Fahd Zaoui zich niet in de strijd om de medailles konden mengen.

Naast de zwemmedailles voor De Waard, Stolk en Goosen deden er nog vier Nederlanders mee. Laurent Bams greep op de 50 meter rugslag net naast de medailles en werd vierde. Esmee Bos, Kim Busch en Robin Neumann haalden individueel geen finales. Samen met De Waard werden ze wel net vierde op de 4x100 meter vrije slag, een afstand waarop ook het gemengde team de finale haalden.

De volgende editie van de Jeugd Olympische Zomerspelen zal in 2018 in Buenos Aires gehouden worden. In 2016 vinden de Winterspelen plaats in het Noorse Lillehammer.