'Mijlpaal' India en Rusland: 50e dopingzaak 2014

Rusland heeft net als India eerder een dubieuze mijlpaal bereikt in 2014. De schorsing van biatleten Valentin Pekhterev en Andrei Dubasov na betrapt te zijn op verboden middelen betekent dat Rusland nu vijftig dopingzaken heeft in dit jaar.

Het gaat bij de Russen vooral om sporters uit de atletiek. Daar zitten grote namen bij, zoals snelwandelaars Stanislav Emelyanov - Europees kampioen 2010 - en Elena Lashmanova, regerend olympisch- en wereldkampioene. De positieve test van topzwemster Yuliya Efimova was een van de bekendste dopingzaken wereldwijd in 2014. 

Ook India heeft de grens van vijftig zaken al gehaald. Ook hier gaat het vooral om atleten, maar in tegenstelling tot de Russen zijn er bij India niet echt grote namen bij. Weinig verrassend is atletiek wereldwijd de sport met de meeste zaken tot nu toe in 2014, 188. Gewichtheffen volgt met 79, wegwielrennen staat met 33 op de derde plek.

Ondanks het vaak aangedragen - en foutieve - argument dat voetbal een technische sport is en doping dus niet helpt staat de sport samen met worstelen op de vijfde plek. Onder meer de noordse combinatie, tafeltennis en veldhockey staan nog altijd op nul zaken.