Historische medaille op onderdeel endurance tijdens Ruiterspelen

Marijke Visser heeft bij de Wereldruiterspelen in Normandië zilver gewonnen op het onderdeel endurance. Het is de eerste Nederlandse medaille op dit onderdeel. 

Bij endurancewedstrijden worden er op speciaal uitgezette routes gereden met een totale lengte van 25 tot maximaal 160 kilometer. Deze routes worden op tijd gereden en gaan dwars door de vrije natuur. De ruiter met de beste tijd wint. 

Visser noteerde met haar paard Laiza de Jalima de tweede tijd. De wedstrijd vandaag had de maximale lengte van 160 kilometer. Door de zware weersomstandigheden werd deze wedstrijd extra zwaar. De 22-jarige Joyce van den Berg eindigde met Run de Colombier als negende.

"Ik had dit echt niet verwacht", reageerde Visser tevreden op haar medaille. "Het parcours was heel moeilijk. Je moest steeds schakelen omdat het terrein zo afwisselend was en door de vele regen werd het ook nog enorm modderig."

Het goud ging naar Sjeik Hamdan bin Mohd al Maktoum (UAE). Hij won de race in 8:08.28. Visser had elf minuten langer nodig. Het brons ging naar Abdulrahman Saad A. S. Al Sulaiteen uit Qatar. De Nederlandse amazones Yara de Boer met Sumaya en Carmen Römer met Oceane d’Havenne wisten de finish niet te halen.

Een van de deelnemende paarden is overleden. Dorado, van de amazone Claudia Romero Chacon uit Costa Rica, kwam zwaar ten val en werd daarna geëuthanaseerd. Dat bevestigde de lokale politie donderdag. De amazone werd overgebracht naar ziekenhuis van Avranches. Chacon kwam er met kleine verwondingen vanaf.