[WK Judo] Polling in halve finale, Elmont in herkansing

Kim Polling (-70kg), Guusje Steenhuis (-78kg), Guillaume Elmont en Noel van 't End (beiden -90kg) komen vandaag in actie op dag vijf van het wereldkampioenschap judo in Chelyabinsk. 

Polling staat in de kwartfinale na zeges op de Mongoolse Naranjargal Tsend Ayush en Houda Miled uit Tunesië. Ze had een bye voor de eerste ronde. De eerste partij won ze op straffen. Milet versloeg ze op ippon. 

Voor Steenhuis is het WK na twee partijen voorbij. De 21-jarige debutante versloeg Vanessa Mballa Atangana uit Kameroen op ippon. In de derde ronde verloor ze van wereldkampioen Sol Kyong uit Noord-Korea met een yuko. Steenhuis stond een strafje achter en deed probeerde in een ultieme poging om tot scoren te komen. Sol profiteerde en zette in de slotseconde nog een yuko op het bord. 

Noel van 't End won zijn eerste partij van de dag eenvoudig van de Turkmeen Saidzhalol Saidov. Elmont moet de tatami voor de eerste keer betreden. Beide heren hadden een bye voor de eerste ronde. 

Update 9.30 uur

Polling staat net zoals vorig jaar in de halve finale. In een zeer lastige partij tegen de Uzbeek Gulnoza Matniyazova bleef het 0-0. Beide dames zette wel een enkele keer een worp in, maar dit leverde geen score op. Matniyazova kreeg wel één shido in de wedstrijd en dat kostte haar de partij.

Polling heeft nu een aantal uur om uit te rusten. In de halve finale treft ze Yuri Alvaer uit Colombia. Beide dames troffen elkaar één keer eerder tijdens een wereldbekerwedstrijd in 2012. Toen won Polling. 

Elmont heeft zijn eerste partij gewonnen. Hij versloeg Cristhian Gomera uit de Dominicaanse Republiek op ippon. In de derde ronde wacht Hatem Abdelakher uit Egypte. 

Update 9.50 uur

Van 't End is in de derde ronde van het WK uitgeschakeld. Twintig seconden voor tijd leek er niets aan de hand en stond hij met 2-1 in straffen voor tegen de Oekraïner Quedjau Nhabali. Van 't End bleef in een aanvallende modus en dat zorgde ervoor dat Nhabali kon profiteren.

De Oekraïner zette de aanval in, Van 't End probeerde de score te voorkomen door van zichzelf een 'bruggetje' te maken. Dit maakte echter niet uit, want de waza-ari werd gewoon gegeven. Het WK voor Van 't End zit erop. 

Update 10.50 uur

Voor Guillaume Elmont resteert de herkansing. Hij verloor in de kwartfinale van Ilias Iliadis uit Griekenland. In een saaie partij was het Elmont die vier straffen opliep. Hij was extreem passief en kwma nauwelijks tot een aanval. In de derde ronde wist Elmont nog te winnen van Hatem Abdelakher. 

Het is nu pauze. Om 13.00 uur (Nederlandse tijd) gaat het toernooi verder.