Rutten: "Ontlading bij iedereen enorm"

Fred Rutten zag Feyenoord via Elvis Manu de groepsfase bereiken van de Europa League. De coach zag dat het allesbehalve eenvoudig ging tegen Zorya Luhansk. Feyenoord won in eigen huis dankzij een doelpunt in de blessuretrijd (4-3). Het inbrengen van Manu bleek een gouden wissel van Rutten.

De uiteindelijke matchwinner kwam in de slotfase samen met Anass Achahbar binnen de lijnen. Maar niet voor de spelers die Rutten had doorgegeven aan de vierde man. De trainer wilde Terence Kongolo en Jordy Clasie naar de kant gehaald. Clasie ging er ook uit, maar de vierde man toonde vervolgens het rugnummer van Joris Marthijsen. "Dat was een fout van de vierde man. Die wisselde Joris en dat was uiteraard niet de bedoeling", zei Rutten, die besloot het te laten gebeuren.

"Dan kun je wel stampij gaan maken, maar die klok loopt op dat moment door. Daarom heb ik maar gezegd: laat maar. Het leidt allemaal alleen maar af", verklaart de coach, die merkte dat het geen eenvoudige avond zou worden. "Bij de rust had ik al het gevoel dat het weleens een rare avond zou kunnen worden, ook al stonden we toen al met 2-0 voor."

"Bij 3-0 is de wedstrijd normaal gesproken in de knip, alleen zag je na de 3-1 opeens een totaal ander Feyenoord. We bleven als team bij elkaar, alleen gingen spelers opeens persoonlijke fouten maken. Daaruit vielen ook de twee laatste tegengoals, het was alsof elk schot van Zorya erin vloog."

"Het is niet te beschrijven wat los kwam na de 4-3. Van de ballenjongens tot aan de spelers en staf op de bank: bij iedereen was de ontlading enorm. Ik kreeg daar kippenvel van. Vooral Het Legioen heeft veel indruk gemaakt op mij vanavond. De hele club hunkerde naar Europees voetbal. Daarom ben ik dolgelukkig voor iedereen binnen Feyenoord en voor de mensen die de club een warm hart toedragen", besluit Rutten.