Gemeente voorkomt faillissement RKC

RKC Waalwijk verkeert in grote financiële problemen. De gemeente heeft een reddingsplan opgesteld om een faillissement van de club uit de Jupiler League te voorkomen, liet wethouder Ronald Bakker (VVD) vrijdag weten op een persconferentie. De bedoeling is om de kosten van RKC flink te verlagen.

De gemeente is met negen miljoen euro de grootste schuldeiser van RKC en zegt vooral uit eigenbelang te handelen. "RKC redden is geen doel, maar een middel", legde de wethouder uit. Zonder hulp van buitenaf is volgens hem een faillissement onafwendbaar. "Dan zouden 47 duizend mensen negen miljoen euro kwijtraken", verwijst hij naar het aantal inwoners van Waalwijk.

De problemen van RKC zijn erger geworden na de degradatie van afgelopen seizoen, waardoor de mediagelden fors afnamen. De club blijkt al twee maanden geen huur voor het stadion aan de gemeente te hebben betaald. De bedoeling is om met een huurverlaging de lasten terug te brengen van 450 duizend naar 342 duizend euro per jaar. Bovendien zal de huur van dit seizoen worden omgezet in een lening.

De gemeenteraad van Waalwijk moet zich nog over het voorstel van het college buigen. Dat gebeurt dinsdagavond.