Hiddink: "Kijken hoe Afellay ervoor staat"

De grootste verrassing in de selectie van Guus Hiddink was Ibrahim Afellay. De bondscoach wil kijken hoe de speler van Olympiakos ervoor staat. Hiddink liet Afellay in februari 2004 debuteren bij Oranje en had hem tot medio 2006 onder zijn hoede in Eindhoven.

Hij belde zijn de 44-voudig international zelf op met het heuglijke nieuws van zijn selectie voor Oranje. Afellay, nu Olympiakos, speelde op 14 november 2012 tegen Duitsland (0-0) zijn laatste interland. "Afellay gaf aan blij te zijn", aldus Hiddink tijdens de persconferentie in Zeist. "Met mijn verleden met hem heeft deze selectie niks te maken. Toen was hij een jonkie die behoorlijk presteerde. Maar dat is geen reden om hem nu te selecteren."

"Hij is lang weggeweest, heeft een vervelende periode gehad, maar in deze tien dagen gaan we kijken hoe hij ervoor staat", aldus de bondscoach. "Hij heeft een transfer gemaakt naar Olympiakos, geen kleine club, speelt Champions League. Zijn selectie heeft ook te maken met wat probleempjes op middenveld bij Oranje. Georginio Wijnaldum is niet helemaal fit en Nigel de Jong is goed in training, maar moet zich weer laten zien bij zijn club."

Ook Erik Pieters maakte zijn rentree in Oranje. De linksback van Stoke City speelde op 11 juni 2013 tegen China zijn laatste interland. "We willen alle posities dubbel bezet hebben en zien ook dat andere spelers, als Daley Blind, zich ontwikkelen naar andere posities. Ik heb hem al een paar keer gezien voor mijn aanstelling en toen speelde hij een degelijke partij."