Lammers: "Oranjemannen lachten ons in het begin nog uit?"

Kim Lammers zwaaide in juni af als international en mag zich sinds 1 augustus directeur van het Ronald McDonald Centre noemen. Met sportplatform Sport Knowhow XL kijkt Lammers terug op haar carrière en blikt ze vooruit op haar toekomst. Ook vertelt ze hoe het komt dat de Oranjevrouwen de afgelopen jaren alle prijzen pakten, terwijl de mannen dat niet lukte.

Lammers stelt dat je het mannen- en vrouwenhockey zeker niet met elkaar moet vergelijken, maar dat de vrouwen wellicht de afgelopen jaren meer hebben geïnvesteerd. Onder Marc Lammers is de ploeg met een intensief programma begonnen, wat Max Caldas later heeft doorgezet. "Wij trainden voor Beijing (Olympische Spelen 2008, red.) meer dan de heren. Ze lachten ons nog wel uit in het begin. Maar zij zijn later ook meer gaan trainen, want op het WK waren ze ook hartstikke fit."

Volgens de oud-international heeft de vrouwenploeg er heel duidelijk voor gekozen om vaak bij elkaar te zijn. Hoewel het niet altijd leuk was om voor drie dagen naar Papendal te gaan, had Lammers het er graag voor over. De dagen waren immers heel nuttig. Naast het trainen was er tijd voor tactische en mentale besprekingen en werden er afspraken gemaakt over normen en waarden. "Dat moet je iedere cyclus weer opnieuw doen. De groep verandert door de jaren heen. Ervaren speelsters stoppen, maar er staat altijd weer jong talent. Acceptatie is belangrijk."

"Het gaat lang niet altijd vanzelf. Vorig jaar met het EK werden we derde. Daar hoor je nu niemand meer over. Toen was het gevoel een beetje weg gesijpeld. Er was te weinig aandacht besteed aan de mentale aspecten. We hebben nadien veel energie gestoken in het onderlinge vertrouwen."