Fontein: "Chinees geld kan weken duren"

ADO Den Haag moet volgens de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein geduld hebben voor het geld van de overname van het Chinese bedrijf United Vansen. ADO Den Haag dacht in eerste instantie 30 augustus het geld binnen te hebben.

"Een deal van dergelijke grootte neemt in China vaak meer dan een jaar in beslag", zegt Fontein tegen Voetbal International. "Daar komt heel veel bij kijken. Het vertalen van het contract is tijdrovend en vervolgens moet alles langs de centrale overheid."

"Die checken alles tot in de kleinste details, helemaal omdat het een grote transactie is vanuit China richting het Westen. Vanaf de handtekeningen van de overname van ADO op 17 juli werd op 38 werkdagen gerekend. Dan kom je op half september uit, dat vind ik realistischer. Het geld uit China kan dus nog een paar weken duren."

Fontein, in het verleden directeur bij Ajax en AZ, begint maandag aan zijn nieuwe baan bij ADO Den Haag. De ervaren zakenman, bekend met de Aziatische markt, wil de lijnen kort houden tussen Den Haag en China. "Ik heb veel vertrouwen in de samenwerking, anders was ik er ook nooit aan begonnen", verklaart Fontein.

"United Vansen wil kennis vergaren om in China het voetbal van de grond te krijgen, en in ruil daarvoor vindt een kapitaalinjectie bij ADO plaats. De uitgangspunten zijn helder, en er ligt een prima basis voor een goede wisselwerking. Aan mij de taak om alles in goede banen te leiden. Daarbij zal de clubcultuur voorop blijven staan. Dat is ook wat Meneer Wang, de eigenaar van United Vansen, voor ogen heeft", besluit de nieuwe directeur van ADO.