Net geen megastunt Filipijnse basketballers op WK

Op de eerste dag van het WK basketbal in Spanje hebben de Filipijnen net niet voor een enorme stunt kunnen zorgen. De Aziaten bogen in de openingswedstrijd van groep B pas diep in overtime het hoofd voor Kroatië. 

De Filipijnen staan op de 34e plek op de wereldranglijst, waar Kroatië 16e staat. Dat de Europeanen de favoriet waren was wel duidelijk, want de bookmakers gaven tot wel dertig keer de inzet terug voor een Filipijnse zege. Na het eerste kwart zat dat er ook totaal niet in, want Kroatië werkte gestaag naar een 23-9 voorsprong.

Vervolgens ging er iets mis bij de Kroaten, terwijl de Aziatische ploeg juist beter begon te spelen. Halverwege was het verschil flink kleiner geworden: 37-31. Kroatië kon het verschil nog iets groter maken, maar door een vierde kwart van 14-22 - dezelfde stand als het tweede kwart - wisten de Filipijnen zich weer helemaal tot gelijke hoogte terug te knokken: 71-71.

In overtime ging de wedstrijd wederom lang gelijk op. Met nog maar veertig seconden te spelen stond het 75-75. Op dat moment ging het voor de Filipijnen echter fout. Bogdan Bogdanovic mocht twee keer twee vrije worpen nemen en schoot ze alle vier raak. Met een schitterende driepunter deed topscorer Andray Blatche, goed voor 28 punten, nog wel iets terug, maar Damjan Rudez gooide de wedstrijd met twee vrije worpen in het slot: 81-78.

De overige wedstrijden leverden zaterdag nog geen verrassing op. Servië won met 85-64 simpel van Egypte in groep A, terwijl Angola in groep D met 80-69 afrekende met Zuid-Korea. In groep C, waar later zaterdag Finland tegen de Amerikaanse ploeg speelt, werden al twee wedstrijden gespeeld. Debutant Oekraïne won met 72-62 van de Dominicaanse Republiek, Turkije rekende met pijn en moeite af met Nieuw-Zeeland: 76-73.