Putin helpt sambo naar Europese Spelen 2015

Op de eerste editie van de Europese Spelen zal in 2015 ook de vechtsport sambo op het programma staan. Dat heeft de organisatie van Baku 2015 deze week bekendgemaakt. 

Sambo is een soort explosieve mengeling van onder meer judo, jiu-jitsu en worstelen en is ongekend populair in Rusland en omringende landen als Azerbeidzjan, waar de Spelen gehouden worden. Het is ontstaan als zelfverdediging voor Soviet-militairen, waar de naam van afgeleid is: SAMozashchita Bez Oruzhiya, ofwel 'zelfverdediging zonder wapens'.

Een grote naam in de sport is MMA-legende Fedor Emelianenko, die meervoudig wereldkampioen werd in het zogenaamde 'combat-sambo'. Daarbij mag, in tegenstelling tot de versie die op de Spelen te zien zal zijn, ook geschopt en geslagen worden.

Verschillende Oost-Europese leiders hebben geprobeerd om de sport op de Europese Spelen te krijgen. Daarbij zat ook de Russische president Vladimir Putin, die ere-voorzitter is van de internationale sambobond. Sambo is niet de enige niet-olympische sport op de Europese Spelen. Ook karate en strandvoetbal zullen hun opwachting maken, net als het populaire 3x3-basketbal.

Sambo zal in vier verschillende gewichtscategoriën bestreden worden, twee voor zowel de mannen als de vrouwen. De internationale bond wacht nog op antwoord van het Internationaal Olympisch Comité om te horen of de sport door het IOC erkend zal worden. Dat zou een eerste stap zijn op weg naar het in de toekomst eventueel toevoegen van sambo op het olympisch programma.

Twee sporters in actie tijdens het WK sambo in 2013 (Foto: Getty)