[MotoGP] Fel gevecht Márquez en Lorenzo, record Rossi

Marc Márquez heeft met pijn en moeite de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Spaanse wereldkampioen won eerder dit seizoen al tien van de elf races, maar moest op het circuit van Silverstone weer vol aan de bak. Concurrent Jorge Lorenzo wist zijn landgenoot bijna de zege af te snoepen, maar moest genoegen nemen met plek twee.

De start was voor Jorge Lorenzo, die van de derde plek opstoomde naar de leiding. Marc Márquez startte vanaf poleposition en moest voorlopig genoegen nemen met plek twee, voor Aleix Espargaró en Andrea Dovizioso. Het duurde niet lang voor Espargaró zich wat terug moest laten zakken, waardoor Dovizioso, Valentino Rossi en later ook Dani Pedrosa hem konden passeren.

Het leidende vijftal zat even bij elkaar, maar na vijf ronden sloegen Lorenzo en Márquez een gat naar Rossi, Dovizioso en Pedrosa. Ondertussen werd vooral om plek zes hard gevochten door Bradley Smith en Andrea Iannone, waarbij de Italiaan de betere leek. De situatie in de race bleef lang gelijk, tot zeven ronden voor het einde. Op dat moment reed Márquez de snelste raceronde ten teken dat hij in aantocht was en nog geen ronde later verschalkte hij Lorenzo bij zijn eerste echte aanval.

Márquez kon niet lang genieten van de leiding, want twee ronden later kwam Lorenzo er door een grote fout van zijn landgenoot weer voorbij. Toch was Márquez de betere van de twee zoals opnieuw twee ronden verder bleek. De regerend wereldkampioen zette zich agressief naast Lorenzo, die er geen antwoord op had. Hij probeerde het nog wel, maar hij kon Márquez niet meer terugpakken.

Achter de twee kemphanen werd het duel om de derde plek na een aantal felle gevechten gewonnen door Rossi, die Pedrosa en Dovizioso van zich af kon houden. Voor Rossi was het wel een historische race. De Italiaanse legende reed zijn 246 grand prix op het hoogste niveau, waarmee hij Alex Barros verstootte. De Braziliaan reed van 1990 tot en met 2007 245 grand prix.