Franse horseballers pakken goud op Wereldruiterspelen

De Franse horseballers hebben op de Wereldruiterspelen de wereldtitel gepakt bij de vrouwen en de gemengde competitie. Tijdens de Spelen in Normanië stond horseball voor het eerst - als demonstratiesport - op het programma. 

Horseball is een soort mengeling tussen basketbal, rugby en polo. De teams bestaan uit zes spelers - waarvan er vier tegelijk mogen spelen - die een voorwerp in een rond net moeten gooien om te scoren. Dit voorwerp is doorgaans een soort voetbal, met daaromheen handgrepen van leer zodat er makkelijker mee gegooid kan worden. 

De sport is ontstaan in Frankrijk en is afgeleid van buzkashi, een Centraal-Aziatische sport waarbij met het onthoofse karkas van een geit of kalf gespeeld wordt. De Fransen leek het beter om met een bal te spelen en ontwikkelden zo het horseball. Weinig verrassend is het vooral in Frankrijk erg populair.

WorldSport nam enkele jaren geleden ook al eens een kijkje in de wereld van het horseball (Bron: YouTube)

Doordat de Wereldruiterspelen in Frankrijk gehouden worden besloot men om het als demonstratiesport toe te voegen, zodat meer landen er kennis mee kunnen maken. Het ultieme doel is namelijk om ooit op de Olympische Spelen te verschijnen. Dat was in 2012 waarschjnlijk al het geval geweest als Parijs en niet Londen de Spelen kreeg toegewezen. 

In Normanië deden vier landen mee aan de competities. Frankrijk, Spanje, Italië en België hadden elk een team ingeschreven voor zowel het vrouwen- als het gemengde toernooi. In beide competities won Italië de strijd om het brons van België, terwijl Frankrijk in beide finales de sterkste was. 

BBC-reporter Ollie Williams, bekend om zijn verhalen over minder bekende sporten, was in Normandië aanwezig. Uiteraard nam hij ook een kijkje bij een avond horseball, waarvan hier de reportage te zien is.