Grote vijf voetballanden gaven 1,63 miljard uit

De vijf grote voetballanden gaven samen 2,14 miljard dollar, omgerekend ruim 1,63 miljard euro, aan spelers uit tijdens de zomer. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt. In Engeland, Spanje en Duitsland stegen de uitgaven ten opzichte van vorig jaar. In Italië en Frankrijk liepen ze juist terug.

De Engelse clubs vonden vorig jaar 763 miljoen dollar om aan spelers te besteden. Deze zomer lag het bedrag rond de negenhonderd miljoen. In Spanje werd bijna twee keer zo veel uitgegeven als vorig jaar: van net boven de driehonderd miljoen dollar in 2013 naar rond de zeshonderd miljoen in de net afgelopen transferperiode. Dat komt voor een groot deel op het conto van Real Madrid en Barcelona, die voor onder anderen James Rodriguez en Luis Suarez veel geld neertelden.

In Italië halveerden de uitgaven juist bijna. Vorig jaar werd nog net minder dan vierhonderd miljoen dollar uitgegeven, dit jaar zo'n tweehonderd miljoen. In Frankrijk werd vorig jaar bijna net zo veel uitgegeven als in Italië toen Paris Saint-Germain en AS Monaco hun teams nog aan het opbouwen waren. Dit jaar daalden de uitgaven naar minder dan tweehonderd miljoen.

Opvallend genoeg werden in Frankrijk iets meer spelers overgeschreven. Ook in Spanje steeg het aantal transfers. In Engeland, Italië en Duitsland was een lichte daling waarneembaar. Met zo'n 330 transfers blijft Engeland de absolute koploper.