Goede start springruiters op Wereldruiterspelen

De springruiters zijn hun landenwedstrijd op de Werelruiterspelen in Normandië goed begonnen. Jeroen Dubbeldam (41) liep met zijn paard Zenith een foutloze ronde in een tijd van 79,52 seconden foutloos rond. Ook Maikel van der Vleuten had een goede eerste ronde. Jur Vrieling en Gerco Schröder komen later vandaag in actie.

Van der Vleuten had met Verdi één springfout te verduren. Hij maakte het parcours wel sneller af dan Dubbeldam, maar vanwege die fout kwam hij op een score van 83,12. Met deze scores blijft Nederland meedoen om de medailles in de landenwedstrijd.

Dubbeldam, de olympisch kampioen van 2000, pakte vooral tijdswinst door extreem korte wendingen. "Er zitten veel rollbacks (180 graden draaien) in het parcours. Ik heb iedere keer één of twee galopsprongen minder gedaan. Verder heb ik er goed op gelet dat ik mijn paard nog niet platjaag, want het kampioenschap duurt nog lang."

Voordat Dubbeldam startte waren er al vijf ruiters tijdens de eerste ronde van hun paard gevallen. De Nederlander die aan zijn vijfde WK begint snapte er niks van. "Of ze hebben last van spanning of ze hebben hun paard niet klaar. Iets anders kan ik niet bedenken. Het is een lang parcours, maar geen moeilijk parcours. De hindernissen zijn niet heel hoog."