Slalomlegende Schild stopt met skiën

Skiester Marlies Schild heeft dinsdag bekendgemaakt dat ze vanaf komende winter niet meer te bewonderen zal zijn op de internationale pistes. De 33-jarige Salzburgse gaat zich op andere doelen in het leven richten: "Het is een tijd waarin doelen en dromen veranderen. Voor mij is de tijd aangebroken om een nieuwe weg in te slaan", aldus de slalomspecialiste.

Het afscheid van Schild leek er in maart al aan te komen. Na de World Cup-finale in Lenzerheide, waar ze derde werd, moest ze vechten tegen de tranen en zei ze goed na te gaan denken over haar toekomst. Met 35 World Cup-zeges op de slalom is Schild de recordhoudster aller tijden op haar Spezialdisziplin.

In december 2001 maakte Schild haar debuut in de World Cup, met een 25e plaats in Sestrière. Ze maakte het seizoen af en liet een stijgende lijn zien, waarna ze het jaar daarop een vaste plek in de selectie had. Dat betaalde zich uit, want al vroeg in het seizoen werd ze een keer derde en op het WK in St. Moritz pakte ze op de slalom zelfs het zilver.

De eerste grote overwinning van Schild kwam in maart 2004 in Sestrière, waar ze een World Cup-wedstrijd won. Daarmee toonde ze definitief aan dat ze een wereldtopper op de slalom was, iets wat ze in de jaren daarna onderstreepte. In de laatste tien jaar van haar loopbaan eindigde ze slechts één keer niet bij de beste drie in de eindstand van de World Cup slalom: In 2012/13 werd ze door een flinke blessure 26e.

Schild op weg naar olympisch zilver in Sochi, haar laatste grote medaille (Foto: Getty)

In 2007, 2008, 2011 en 2012 pakte ze de kristallen kogel op de slalom, de prijs voor het winnen van de World Cup op een onderdeel. Schild deed vijf keer mee aan het WK en won in 2011 eindelijk haar eerste wereldtitel, uiteraard op de slalom.

Op de Olympische Spelen won ze nooit, maar pakte de Oostenrijkse wel medailles. In 2006 ging ze er vandoor met zilver op de combinatie en brons op de slalom, vier jaar later was er slalomzilver. In Sochi liet ze dit jaar een geniale tweede run zien, maar de opkomst van het nieuwe supertalent Mikaela Shiffrin was niet te stuiten en Schild moest opnieuw genoegen nemen met zilver.

Op 29 december van vorig jaar won Schild de World Cup-slalom voor eigen publiek in Lienz, haar 35e slalomzege op het hoogste niveau. Daarmee verbrak ze eindelijk het record van de legendarische Vreni Schneider, waar Schild lang op gejaagd had. Het stokje in de familie Schild wordt nu definitief overgenomen door Bernadette, de 24-jarige zus van Marlies. Afgelopen seizoen stonden ze twee keer samen op een World Cup-podium. 

Marlies (links) en Bernadette (rechts) voor het eerst samen op het podium in Courchevel (Foto: Getty)