[Vuelta] Contador grijpt macht na val Quintana

Alberto Contador is de nieuwe leider in de Vuelta. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo werd dinsdag in de lastige tijdrit vierde op 39 seconden van dagwinnaar Tony Martin. Op de meeste van zijn concurrenten voor het klassement won Contador echter tijd. Hij profiteerde dus van de val van rodetruidrager Nairo Quintana. De Colombiaan verloor ruim vier minuten.

De 36,7 kilometer lange tijdrit van Real Monasterio de Santa Maria de Veruela naar Borja was in drie stukken te verdelen. Vanaf de start moest ruim driehonderd meter worden geklommen naar de top van de Alto del Moncayo. Daarna volgde een deel technische afdaling en in het derde deel liep de weg nog steeds iets omlaag richting finishplaats Borja.

Die route betekende dat de klassementsrenners de strijd om het rood met elkaar aangingen. Martin (Omega Pharma-Quick-Step) had al vroeg de snelste tijd neergezet, maar de tijd van de Duitse tijdritspecialist bij het eerste tussenpunt op de top van de klim, werd door de nodige mannen verbeterd. De wereldkampioen bleek echter in het restant zo hard te hebben gereden dat hij toch de etappe won.

Contador toonde zich van de klassementsrenners al vroeg de sterkste. Waar hij nog met een achterstand van drie tellen op Quintana (Movistar) was begonnen, had hij die al snel goed gemaakt. Op de top van de Moncayo was hij de snelste met twintig tellen voorsprong op de Colombiaan.

Een andere Colombiaan was in het tweede en derde deel nog veel sneller. Martins ploeggenoot Rigoberto Uran werd op de streep de beste man uit het klassement met slechts vijftien seconden achterstand op Martin. Achter Fabian Cancellara (Trek) was dat goed voor de derde tijd en die plaats neemt hij ook in in het klassement. Quintana's ploegmaat Alejandro Valverde staat in de rangschikking 27 seconden achter op Contador, Uran geeft 59 seconden toe.

Robert Gesink werd achttiende in de tijdrit en had 2.01 minuten meer nodig voor de tijdrit dan Martin. De Belkin-renner zakt een plaats en staat negende. Zijn achterstand op Contador bedraagt 2.38 minuten. Wilco Kelderman klimt juist in het klassement. Dankzij een 32e plaats dinsdag op 2.22 minuten gaat hij van de zestiende naar de twaalfde stek. Hij geeft 3.29 toe.