Cruijff: "Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens"

Ajax zag vorige week twee talenten uit de B-jeugd vertrekken naar Spanje en Engeland. Johan Cruijff baalt daar ontzettend van. Timothy Fosu Mensah vertrok naar Manchester United en Mink Peeters ruilde de jeugdopleiding van Ajax in voor die van Real Madrid.

Cruijff snapt niet dat talenten nog steeds de overstap maken. Hij hoopte dat Daley Blind een goed voorbeeld kon zijn voor de jeugd. De verdedigende middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax en verdiende deze zomer na een sterk WK met Oranje een transfer naar Manchester United. "Maar blijkbaar kan zelfs een rolmodel als Blind niet voorkomen dat kinderen toch veel te vroeg Ajax verlaten en naar het buitenland gaan", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens", gaat Cruijff verder. "Dat meen ik oprecht. Ik kan maar moeilijk bevatten dat er nog steeds ouders zijn die zich zo door een zaakwaarnemer en geld laten beïnvloeden, dat er risico’s met de opvoeding van hun kind worden genomen. Ik wil alle zaakwaarnemers niet over één kam scheren, maar er lopen er soms een paar bij… Die zijn ook een van de grootste problemen van het voetbal."