[EK kwalificatie] Uitslag Tsjechië - Nederland

Het Nederlands elftal is met een valse start begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. In Praag werd met 2-1 verloren van Tsjechië. Borek Dockal opende de score voor de Tsjechen, maar Stefan de Vrij kopte de gelijkmaker binnen. Laat in de wedstrijd werd dat punt echter alsnog verspeeld. Na een fout van Daryl Janmaat scoorde Vaclav Pilar.

Nederland begon na de zeperd tegen Italië weer in het 5-3-2 systeem. Met vijf backs bleek Oranje echter nog niet in staat Tsjechië af te stoppen. De beste kansen waren voor de thuisploeg en in de 22e minuut werd Jasper Cillessen gepasseerd. De Oranje-goalie moest het antwoord schuldig blijven toen Dockal uit de tweede lijn schoot en de bal via de binnenkant van de paal in het net zag gaan.

Toen Tsjechië ook na de 1-0 bleef aandringen en Nederland op het middenveld geen vuist kon maken, greep Hiddink al voor rust in. Joël Veltman moest zijn plaats afstaan aan Luciano Narsingh en daarmee was de 4-3-3 formatie waarmee Oranje vorige week aantrad tegen Italië weer terug.

De nieuwe veldindeling deed Oranje goed, want Georginio Wijnaldum kreeg nog voor rust een goede kans die hij overwerkte en Robin van Persie verschalkte doelman Petr Cech bijna van afstand. Tien minuten na de thee was het wel raak. Op aangeven van Daley Blind kopte De Vrij de gelijkmaker binnen.

Na de 1-1 probeerde Tsjechië aanvankelijk een punt te verdedigen. Omdat Oranje echter aan bleef vallen, besloten de gastheren te proberen de opengevallen ruimte te benutten. Dat leverde een aantrekkelijke slotfase op waarin een kopbal van Memphis Depay de beste kans opleverde voor Oranje, maar Cech was weer op zijn post.

In de blessuretijd ging het alsnog mis voor Oranje. Janmaat kopte de bal gevaarlijk terug op Cillessen. Die kon niet bij de bal en zag het speeltuig via de paal weer het veld in stuiteren. Daar was Pilar er als de kippen bij en hij maakte de 2-1.

Bij Nederland in de poule won IJsland verrassend makkelijk van Turkije. In Reykjavik werd het 3-0. Jon Dadi Bödvarsson en Gylfi Sigurdsson zorgden voor rust al voor een comfortabele voorsprong; Ajacied Kolbeinn Sigthórsson maakte de derde goal. Eerder hadden Kazachstan en Letland met 0-0 gelijkgespeeld.