UEFA overweegt pouleranking Champions League te wijzigen

De Europese voetbalbond komt in de toekomst mogelijk met een ander systeem om te bepalen welke clubs groepshoofd zijn bij de loting van de Champions League. De UEFA heeft dat aan Goal bevestigd.

Momenteel wordt de potindeling voor de loting bepaald aan de hand van de meest recente Europese resultaten van de clubs. Dat leidt er soms toe dat de kampioen van een land lager geplaatst is dan een andere club uit hetzelfde land, zoals dit seizoen bij Manchester City (pot 2) en Arsenal (pot 1).

Voor de kampioen van Nederland had dit systeem ook vervelende gevolgen. Zo lootte Ajax in 2012 drie andere kampioenen: Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City. Volgens El Mundo Deportivo wil de UEFA het lotingsysteem veranderen.

Bij de nieuwe opzet zouden de zeven kampioenen van de beste Europese competities in pot 1 komen, net als de titelverdediger van de Champions League. Als het toernooi wordt gewonnen door een club die ook in eigen land de titel pakt, dan wordt pot 1 aangevuld met de kampioen van de nummer acht op de ranglijst van competities.

De UEFA heeft al om de tafel gezeten met de European Clubs' Association (ECA). "Wijzigingen aan het systeem worden nu door de UEFA in overweging genomen. Ieder voorstel moet nog wel worden aangenomen door het uitvoerend comité", vertelt een woordvoerder aan Goal. Nederland staat op de lijst van beste Europese competities negende.