[Vuelta] Hansen troeft sprinters af

Adam Hansen heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 33-jarige Australiër van Lotto-Belisol sprong in de slotfase van de 180 kilometer lange rit naar Cangas Do Morrazo weg en bleef het aanstormende peloton nipt voor. John Degenkolb werd op vijf seconden tweede, gevolgd door Filippo Pozzato.

Hansen redde met zijn zege een teleurstellende Vuelta voor Lotto-Belisol. De Belgische formatie was nog zonder overwinning. Voor Hansen was het zijn tweede overwinning in een grote ronde. Vorig jaar pakte hij al een ritzege in de Giro. Hij is tevens aan zijn tiende grote ronde op een rij bezig. De vorige negen reed hij allemaal uit en met nog twee ritten te gaan zit de tiende er ook aan te komen.

De etappe werd gesierd door een lange vluchtpoging van de Nederlanders Wout Poels en Pim Ligthart. De schoonbroers hadden gezelschap van de Fransman Laurent Mangel, maar echt uit de greep van het peloton kwamen ze geen moment. Op twintig kilometer van de meet kwam de vluchtpoging ten einde.

Een klim van de tweede categorie, op vijftien kilometer van de meet, leek de enige mogelijkheid om een massasprint te voorkomen. Daar gebeurde niets, maar toch kwam het niet tot een spurt. Op vijf kilometer van de meet greep Hansen een kort klimmetje aan om aan te vallen. De Australiër sloeg een gaatje en werd pas na de finish teruggezien.

Alberto Contador behield de rode leiderstrui. De Tinkoff-Saxo-renner verdedigt in het slotweekend een voorsprong van 1.19 op Chris Froome. Alejandro Valverde volgt weer op dertien seconden daarachter.