[Vuelta] Contador bevestigt heerschappij met ritwinst

Alberto Contador heeft zaterdag zijn derde vueltazege vrijwel veiliggesteld. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo zette op de Puerto de Ancares naaste belager Chris Froome op zestien seconden. Alejandro Valverde (Movistar) werd op een kleine minuut derde. Luis León Sánchez van Caja Rural verzekerde zich van de winst van de bergtrui.

Wout Poels was opnieuw betrokken bij de aanval van de dag. Met drie medevluchters kreeg de Omega Pharma-Quick-Step-renner bijna elf minuten voorsprong. Op de voorlaatste van vier klimmetjes was de Limburger echter de eerste die zich terug liet zakken. op de slotklim was Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) de laatste van de vluchters die door de favorieten werd teruggepakt.

De Sky-ploeg had al veel werk verricht om de ontsnapping binnen bereik te houden en het was dan ook logisch dat Froome op de slotklim een poging zou doen om tijd terug te pakken. De Engelsman zag echter eerst Joaquim Rodriguez (Katjoesja) wegspringen.

Froome zorgde daarachter voor de versnellingen die Fabio Aru (Astana) en Valverde de kop kostten. Samen met Contador haalde hij Rodriguez terug en de twee reden samen de Puerto de Ancares op. In de laatste kilometer counterde Contador een aanval van Froome en ging hij solo naar de streep om zijn rode trui steviger om de schouders te krijgen.

In het klassement heeft Contador nu 1.37 minuten voorsprong op Froome. Valverde geeft als nummer drie 2.35 minuten toe. Wilco Kelderman (Belkin) is op de veertiende plaats de beste Nederlander met een achterstand van 25.36 minuten. Zondag staat er alleen nog een 9,7 kilometer lange tijdrit in de straten van Santiago de Compostela op het programma.