Benne weg als bondscoach van de volleybalmannen

Edwin Benne Bondscoach zal niet langer de bondscoach zijn van het Nederlandse mannenteam. Dit is het gevolg na een evaluatie tussen de Nevobo en Benne zelf. De geboren Amersfoorder werd in 2011 bondscoach van de nationale ploeg en zette met de ploeg de weg naar boven in. De gezamenlijke conclusie van de evaluatie was dat voor de volgende fase van het traject omhoog een andere type coach gewenst is.

Edwin Benne was in maart 2011 de opvolger van Peter Blangé als bondscoach van het nationaal team. Met een verjongd team won hij in 2012 European League en plaatste zich voor de World League en het EK een jaar later. In 2013 werd hij met het Nederlands team teleurstellende tiende. Helaas plaatsen de mannen zich niet voor het WK dit jaar.

De volleyballers herstelden zich deze zomer door zich als poulewinnaar te plaatsen voor de tussenfinale van de World League in Australië. Op dit toernooi, waar een ticket voor de grote World League finale klaarlag, kon Oranje echter niet boven zichzelf uitstijgen. Nederland is onder de leiding van Benne op de wereldranglijst gestegen van de 41e naar de 25e plaats.

"Edwin heeft de laatste jaren een waanzinnige klus geklaard en het nationaal herenteam weer op de rit gezet", aldus algemeen directeur Joëlle Staps van de Nevobo. "Het team is nu in een volgende fase beland en dat vraagt om een ander type coach."

"Ik heb mooie en leerzame jaren beleefd met mijn staf en spelers", laat Benne weten in een reactie. "We hebben getracht het publiek met zo goed mogelijk volleybal te vermaken. Ik dank de Nevobo en de spelers voor het vertrouwen dat ik heb gekregen en wens het team veel succes in de verdere ontwikkeling."

Benne, die zelf 382 keer voor Oranje uit kwam, heeft nog een contract heeft tot oktober 2015. Hij blijft in dienst van de de volleybalbond en zal organisatorische werkzaamheden gaan verrichten voor het WK beachvolleybal en het EK zaalvolleybal voor vrouwen in 2015. Dit najaar zal de bond opzoek gaan naar een opvolger voor Benne.