FIA: nieuwe regels ook voor pitborden

De nieuwe regels voor radioverkeer in de Formule 1 zullen ook voor de pitborden gaan gelden, zo heeft autosportfederatie FIA bekendgemaakt. Hierdoor is een coureur tijdens een race vrijwel volledig op zichzelf aangewezen. Vanaf de race in Japan wordt hier scherp op gelet, zodat ook codetaal taboe is.

De FIA wil het geven van technische en tactische informatie aan de F1-coureurs beperken en legde hierop een groot deel van het radioverkeer aan banden. Zodra een coureur de pitbox uitrijdt mag hij niet meer op de hoogte worden gehouden van bijvoorbeeld waar hij tijd laat liggen ten opzichte van concurrenten, de settings op het stuurwiel of dat hij banden of brandstof moet sparen.

Wat nog wel toegestaan is, is het doorgeven van sector- of rondetijden, de bandencompound voor de volgende stint of wanneer een coureur moet pitten. Ook mogen rondetijden van concurrenten en verschillen in tijden tussen de coureurs gedeeld worden, evenals waar met vlaggen gezwaaid wordt en of er obstakels op de baan zijn, zoals bijvoorbeeld regenval op een deel van het circuit.