Zeilboten op koers voor WK-medailles

Tijdens het WK zeilen in het Spaanse Santander zijn meerdere Nederlandse boten uitstekend op koers voor het pakken van een medaille in olympische klasses. In de 470 bij de vrouwen wonnen Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens de vierde van elf races, waardoor ze zijn gestegen naar de derde plek in het klassement. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen wonnen de eerste race, maar zijn inmiddels gezakt naar plek tien.

In de Laser bij de mannen heeft Nederland al een olympisch ticket te pakken, maar voor de WK-medailles gaat het vooralsnog ook erg goed. Na zeven van de elf races staat Nicholas Heiner op de tweede plek als het slechtste resultaat - voor hem een twaalfde plaats - wordt weggestreept. Rutger van Schaardenburg staat op plek zeven, maar door een uitvalbeurt in race vier kan hij zich geen enkele fout meer veroorloven.

De Laser Radial bij de vrouwen kent een Nederlandse leidster. Marit Bouwmeester, de wereldkampioene van 2011, won de tweede en zesde races en staat er uitstekend voor. Haar naaste concurrente Veronika Fenclova uit Tsjechië heeft al een dertigste plaats laten noteren en kan zich dus helemaal niks meer veroorloven. Het slechtste resultaat van Bouwmeester, in Londen 2012 goed voor olympisch zilver, is voorlopig een achtste plek.

De surfers staan nog niet in medailleposities, maar zijn niet kansloos. Bij de vrouwen neemt Lilian de Geus na vijf van de dertien races de zesde stek in. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge staat voorlopig op de achtste plek bij de mannen, drie plaatsen voor Kiran Badloe. In de Nacra 17 staan Mandy Mulder en Coen de Koning na twee races op de zilveren positie.