Ibrahimovic: "Ajax laat de bal zweten"

Zlatan Ibrahimovic speelt woensdagavond met Paris Saint-Germain tegen ex-werkgever Ajax. De Zweed zegt dat hij veel geleerd heeft tijdens zijn periode in Amsterdam.

Ibrahimovic (32) was gelukkig met de loting voor de groepsfase in de Champions League. "Ik was blij. Ik heb al eerder tegen ze gespeeld in de Champions League met andere teams van mij, de eerste was Juventus en later met Milan. En nu ga ik terug met PSG. Dat is natuurlijk leuk", zegt de spits op de clubsite van Ajax.

"Ik heb een erg goede tijd bij Ajax gehad. Ik heb er veel geleerd. Het eerste jaar was erg moeizaam, daarna leerde ik veel, ik raakte gewend aan de club, de stad, de supporters, de spelers, de manier van spelen. Ik kan nu zeggen dat alles bij is Ajax begonnen, dus ik ben erg blij. Ik heb fantastische herinneringen aan Ajax."

"Ik weet nog dat ik helemaal alleen was toen ik daar kwam. Alles was nieuw, de stad Amsterdam, fantastisch, Ajax als club, geweldig. Er gebeurde van alles. Ik was nog maar een jonge jongen, die gewoon wilde voetballen. Ik rende maar wat rond. Ik heb er veel geleerd", aldus Ibrahimovic, die in 2001 van Malmö FF kwam.

"Ik leerde Maxwell kennen en nu ga ik nog met hem om. Ik heb bij Ajax fantastische mensen leren kennen en hun manier van voetballen. Ik heb hun manier van spelen geleerd. Dat is erg technisch en op balbezit. Ze willen de bal hebben en ermee spelen. Ze laten de bal zweten, dat is hun filosofie. Het is erg succesvol."

"Toen ik daar speelde heb ik vijf prijzen gewonnen. Dus dat zijn goede herinneringen, gelukkige jaren. Elke club waar ik heb gespeeld volg ik nog. Ajax is best bijzonder in de zin dat ze veel talenten hebben die er een paar jaar spelen en dan worden ze grote sterren. Ajax is een eerste fase voor elke voetballer", aldus Ibra.

"Ze ontwikkelen je en verkopen je, dat is hun filosofie. Ze kunnen veel spelers niet houden, omdat er een andere club komt met een grote portemonnee die de speler koopt. Zo werkt het en dat snap ik wel. Het is niet makkelijk om een team te behouden. Ze zijn kampioen en spelen Champions League, waar ze huis horen."

"Ze moeten elk jaar Champions League spelen. Ze spelen erg aantrekkelijk voetbal en hebben veel grote talenten. Het stadion is geweldig en de club is fantastisch", besluit Ibrahimovic. Ook PSG-spelers Maxwell en Gregory van der Wiel keren woensdagavond voor even terug in de voor hen bekende Amsterdam ArenA.