'Oude taart' Claushuis dacht aan stoppen, maar hoort nu bij Oranje

Dorith Claushuis was een van de grootste surprises van de trainingsselectie van bondscoach Sjoerd Marijne. De 25-jarige aanvaller van Hurley zat nooit in een vertegenwoordigend team en dacht deze zomer er zelfs aan het hockeyen voor gezien te houden. Maar zij knoopte er toch nog een jaar aan vast. Dankzij een scooter.

Claushuis beseft zelf ook dat haar verhaal niet alledaags is. "Voordat het seizoen begon liep ik met het idee om te stoppen. Ik was net begonnen als arts in het AMC en ging elke keer op de fiets heel Amsterdam door. Dat kostte veel tijd. Onze manager adviseerde me om een scooter te nemen. Sindsdien is mijn leven een heel stuk gemakkelijker. Die scooter was de oplossing waardoor ik nog een jaartje door ben gegaan."

En daar is Claushuis, die in de jeugd bij Kampong samenspeelde met Eva de Goede, nu erg blij mee. Waar de meeste speelsters tussen hun achttiende en 22ste aanschuiven bij Oranje, is de spits al 25. "Een oude taart", zegt ze grijnzend. "Ik ben nooit met het Nederlands elftal bezig geweest. Voor mij is dit ook uit de hemel komen vallen. Toen ik gebeld werd hoorde ik: ‘Met Sjoerd.’ Ik dacht: Sjoerd? Wie is Sjoerd? Een heel grappig moment."

Coach Rick Mathijssen is apetrots op zijn captain. "De afgelopen drie jaar vind ik Dorith al één van de gevaarlijkste spitsen van de Hoofdklasse. Ze heeft rust, ervaring, is sterk, schiet uit alle hoeken en kan heel goed ballen afpakken. Bovendien is ze verschrikkelijk fit: ze loopt de piepjestest op het niveau van mannen die Hoofdklasse spelen."

Claushuis regelde met haar werkgever dat zij op maandag en dinsdag mag hockeyen. "Leuk dat zoiets kan", vindt Mathijssen. "Zo’n kind denkt ook: stel dat ik het goed doe, dan is er een mogelijkheid om in 2016 mee te doen aan de Olympische Spelen. Ik geef haar wel een kans."