"Rusland heeft meer zwarte atleten nodig"

De Russische atletiek heeft dringend zwarte atleten nodig. Dat zegt althans de voorzitter van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balakhnichev, tegenover Novye Izvestia"De resultaten van het afgelopen EK atletiek, waar Groot-Brittannië en Frankrijk domineerden, geven ons geen keus", aldus de official.

"Zwarte atleten, de ruggegraat van de Britse selectie, hebben liefst 14 van de 23 medailles voor het land gewonnen", volgens Balakhnichev, wat overigens alleen klopt als de Iraans/Marokkaanse sprinter Adam Gemili als 'zwarte atleet' meegerekend wordt. "Ondertussen doen wij vrijwel niks om jonge, zwarte talenten te naturaliseren om ons in een leidende positie in de atletiekwereld te houden. Sterker nog, ik heb al veel kritiek ontvangen voor mijn pogingen om zwarte atleten naar ons land te halen."

Op het EK in Zürich werd Rusland 'slechts' vierde in de medaillespiegel. Het land won 22 medailles, waarvan maar drie keer goud. Balakhnichev lijkt zich vooral op Afrikanen te richten. Tijdens het Russisch kampioenschap deden er dit jaar een aantal Kenianen mee op de lange afstanden en de steeplechase, maar zij wisten zich niet bij de beste drie te lopen.

Volgens de atletiekbaas hebben al zeker honderd buitenlanders te kennen gegeven studenten te willen worden aan de sportacademie in de Republiek Tatarstan, nadat de universiteit daar heeft aangegeven dat dit mogelijk zou kunnen zijn.