Li Na maakt afscheid officieel bekend

Li Na stopt per direct met tennissen. De 32-jarige Chinese heeft vrijdag haar besluit wereldkundig gemaakt. Chronische knieklachten dwingen de eerste Chinese winnares van een grandslam na 15 jaar toptennis haar carrière te beëindigen.

Li Na won in 2011 Roland Garros en was dit jaar in januari de beste in de Australian Open. Ze ondervond daarna veel hinder van haar knie. Op Roland Garros werd ze al in de eerste ronde uitgeschakeld. Op Wimbledon haalde ze de derde schifting, maar dat was meteen haar laatste optreden van dit jaar. Voor de US Open meldde ze zich af.

"Het besluit om mijn racket aan de wilgen te hangen was heel wat moeilijker dan zeven partijen achtereen winnen in de Australische hitte. Het heeft me enkele kwellende maanden gekost om tot de conclusie te komen dat ik door mijn blessures nooit meer de tennisster zal worden die ik was. Het is daarom de juiste beslissing voor mij en mijn gezin", schrijft ze in een uitgebreide toelichting.

Li Na tenniste jarenlang met broze knieën. Ze onderging vier operaties en liet er talloze injecties inzetten om de pijn te verlichten. "Na mijn laatste operatie in juli aan mijn linkerknie voelde ik dat het anders was, Het herstel verliep niet goed; het lichaam gaf aan dat het spelen op topniveau niet meer haalbaar zou zijn."