Noord-Koreaanse sporters met gejuich ontvangen in Zuiden

De Noord-Koreaanse sporters zijn tijdens de openingsceremonie van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon met luid gejuich ontvangen. De twee landen zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog, maar daar leek het publiek in het stadion in Incheon niks om te geven. Geheel verrassend is dat niet, aangezien veel Zuid-Koreanen nog altijd familieleden in het gesloten Noorden hebben.

Noord-Korea is met 150 sporters aanwezig in Incheon. Van die 150 waren er 38 al aan het toernooi begonnen, namelijk de voetbalteams bij de mannen en vrouwen. Met twaalf atleten per sport volgen twee van de meest succesvolle sporten van het land: Turnen en gewichtheffen.

Veruit de meest succesvolle sport voor Noord-Korea is echter het schieten: 38 van de 87 gouden medailles kwamen hier vandaan, net als 100 van de 360 medailles in totaal. In Incheon zijn negen schutters aanwezig. Het land wordt verder ook goed vertegenwoordig in onder meer het synchroonzwemmen, judo, tafeltennis, worstelen, boogschieten en schoonspringen. Ook zijn er atleten, boksers, kanoërs, roeiers en karateka's aanwezig.

Bokscoach Sok Yong-Bom droeg de Noord-Koreaanse vlag het stadion in tijdens de openingsceremonie. De sporters wuifden hun vlaggetjes wat timide rond in de wetenschap dat de vlag officieel verboden is in het Zuiden, maar door de geweldige ontvangst van het publiek werden ze al snel wat losser.

Bokscoach Sok Yong-Bom gaat zijn ploeg voor met de Noord-Koreaanse vlag (Foto: Getty)