Specialized met Blaak wint ploegentijdrit, drama Rabo/Liv

De Amerikaanse wielerploeg Specialized-Lululemon heeft voor het derde jaar op rij de wereldtitel in de ploegentijdrit voor de vrouwen veroverd. Voor de Nederlandse ploeg Rabo/Liv Cycling liep de wedstrijd totaal verkeerd af. 

De Nederlandse renster Chantal Blaak maakte deel uit van het winnende team van Specialized. De ploeg won de tijdrit in het Spaanse Ponferrada met een tijd van 43 minuten en 33 seconden. Het parcours was ruim  36 kilometer. De Australische ploeg Orica pakte het zilver. de ploeg was 1.17 langzamer dan Specialized. Het Italiaanse Astana Bepink behaalde brons op 2.19.

Rabo Liv beleefde een rampzalige tijdrit. Kopvrouw Marianne Vos moest tien kilometer voor aankomst lossen en vlak voor de finish, terwijl de ploeg op koers lag voor zilver, ging het helemaal mis. De groep ging onderuit nadat Annemiek van Vleuten in de dranghekken reed. Vooral Anna van der Breggen smakte hard op de weg en leek flink geblesseerd. Van Vleuten en Van der Breggen zijn beiden in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Veertien damesteams verschenen aan de start. De Nederlandse ploeg Boels Dolmans met Ellen van Dijk werd vijfde op 2.26 van de winnaars en het damesteam van Giant-Shimano achtste (op 3.45). 

Valpartij van het team van Rabobank/Liv Cycling. (Bron: YouTube)