Golfer Luiten grijpt eindzege op Wales Open

Joost Luiten heeft op de golfbaan van Celtic Manor het Wales Open op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederlander begon de vierde en laatste dag als leider en stond dat, ondanks wat moeilijheden, niet meer af. De zege levert Luiten een cheque van 300.000 euro op.

Luiten begon de dag slecht, door op de eerste twee holes een bogey te laten noteren - één slag boven par, het baangemiddelde. Vervolgens kwam hij op de volgende acht holes tot een score van par, precies op het gemiddelde. Op de elfde en twaalfde hole maakte Luiten een birdie, één slag onder par. 

Op de veertiende hole leek het even fout te gaan, doordat de Nederlander de bal vanaf de afslag in het water sloeg. Uiteindelijk wist hij het nog redelijk te redden en werd het een bogey, waardoor hij aan de leiding bleef. Een birdie op de vijftiende en par op de zestiende en zeventiende holes brachten Luiten in poleposition voor de eindzege.

Luiten na de beslissende putt op de laatste hole (Foto: Getty)

Bij de afslag op de laatste hole leek het echter weer fout te gaan. Hij miste zijn slag volledig en moest plotseling alles uit de kast halen om zijn toernooi te redden. Dat kreeg Luiten voor elkaar en met een fantastische putt als vierde slag kreeg hij de bal tot op een halve meter van de hole, wat geen probleem opleverde.

Luiten eindigde het toernooi met een score van -14, één beter dan Tommy Fleetwood en Shane Lowry. Voor de Nederlander is het de vierde zege op de European Tour en de eerste van het jaar. Dankzij zijn zege stijgt hij naar de top-40 van de wereldranglijst, waarop hij voor de Wales Open 48e stond.