Bach: "Sport moet samenwerken met politiek"

Het idee dat sport en politiek los van elkaar moeten staan is volledig achterhaald. Dat zei IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een grote bijeenkomst van Aziatische Nationale Olympische Comité's, in het kader van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon.

"In het verleden werd vaak gezegd dat sport niks met politiek, geld of zaken te maken heeft", begint Bach. "Deze houding is verkeerd en kunnen we ons niet langer veroorloven. We moeten samenwerken met de politici die de baas zijn in de wereld en met nationale overheden. Om te zorgen dat sport wereldwijd kan blijven bestaan moeten we politiek neutraal blijven, maar we moeten ons er ook van bewust zijn dat onze beslissingen politieke gevolgen kunnen hebben."

De Duitser is inmiddels ruim een jaar de baas van het Internationaal Olympisch Comité en ziet de samenwerking met de politiek als een van de speerpunten van zijn leiderschap. Zo heeft hij al meer samenwerking met de Verenigde Naties gezocht, wiens voorzitter Ban Ki-Moon de vorige IOC-sessie in Sochi opende. 

Bach heeft inmiddels al meer dan 80 staatshoofden ontmoet om overleg te plegen over het samenwerken van sport en politiek. Hij kreeg ook kritiek, doordat hij tijdens de finale van het WK voetbal en de Olympische Spelen in Sochi veel optrok met de Russische president Vladimir Putin.