Geweldige Leider Kim Jong-Un 'draagt bij aan goud en record'

De almachtige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft bijna eigenhandig voor goud op de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon gezorgd. Althans, zonder het vertrouwen van de Geweldige Leider had gewichtheffer Om Yun-Chol nooit het goud kunnen pakken, met een nieuw wereldrecord zelfs.

De 22-jarige Om wordt gezien als een van de beste gewichtheffers ter wereld. De Noord-Koreaan is krap anderhalve meter lang en doet mee in de klasse tot 56 kilogram. Hij zorgde op de Spelen in Londen voor een bijzondere prestatie, door op het tweede onderdeel - het stoten - 168 kilogram omhoog te krijgen. Dat was iets meer dan drie keer zijn lichaamsgewicht, iets wat slechts vijf anderen ooit gepresteerd hebben.

Tijdens de Asian Games ging Om nog een stap verder. Na het eerste onderdeel - het trekken - stond hij nog op de derde plaats, maar bij het stoten liet hij zien wat hij echt kon. Na 166 kilogram in zijn tweede poging was hij verzekerd van het goud, maar hij wilde meer. Om liet 170 kilogram klaarleggen, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen. 

Om stond klaar, pakte de stang vast en onder luid gejuich van de Noord-Koreaanse fans stootte hij het gewicht boven zijn hoofd. Later liet hij optekenen dat hij het fantastische beeld van de Almachtige Kameraad Kim Jong-Un voor zich zag op het moment dat hij goud won. Dankzij het vertrouwen van de Leider kon Om het record en het goud pakken, zo zei hij tegenover het Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA.

Dat Noord-Koreanen stil en timide zijn werd in Incheon duidelijk tegengesproken. De fans lieten luidkeels van zich horen bij het gewichtheffen en na het goud van de dolgelukkige Om zongen ze - al zwaaiend met vlaggetjes - uitgebreid het volkslied mee. Beide praktijken zijn normaal gesproken verboden in Zuid-Korea, wat aangeeft dat sport wel degelijk verenigend kan werken. 

De Noord-Koreaanse media heeft overigens wel last van een aantal verboden in het Zuiden. Door een stokoude wet mogen Noord-Koreaanse websites niet bezocht worden vanuit het Zuiden, waardoor de journalisten alles naar hun thuisland moeten faxen. 

Het Noorden is vooralsnog uitstekend bezig in Incheon. Naast Om wonnen ook Kim Un-Guk en Ri Jong-Hwa goud bij het gewichtheffen. Kim Un-Guk deed dat in de klasse tot 62 kilogram, waarin hij olympisch kampioen is. Ook hij liet er wereldrecords noteren: 154 kilogram bij het trekken en - het belangrijkste record - 328 en vervolgens zelfs 332 kilogram bij het trekken en stoten bij elkaar opgeteld.

Met ook nog drie keer zilver en vier keer brons staat het Noorden op de vijfde plaats in de medaillespiegel, dat weinig verrassend aangevoerd wordt door China.