Marijne wil bij Oranje de lat weer een stukje hoger leggen

Sjoerd Marijne is alweer sinds augustus in dienst als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar maandag was zijn eerste werkdag binnen de lijnen met de nationale vrouwenploeg. "Ik stond te trappelen om te beginnen."

De afgelopen weken vulde Marijne onder meer met video’s. Heel veel video’s. Alle grote toernooien kwamen op zijn beeldscherm voorbij. Ook de belangrijkste tegenstanders werden nader bekeken. En hij nam de tijd om de harde kern van zijn ploeg te leren kennen.

"Ik heb afgelopen maand alle WK-speelsters individueel anderhalf uur gesproken. Dat ging over hoe zij het toernooi ervaren hebben. Waar zij denken dat er winst te halen valt. Maar het ging ook over persoonlijke dingen. Zij stelden zich open op, waren nieuwsgierig."

Marijne koos bewust niet voor het vertrouwde Papendal als standplaats. Nu bivakkeert de nationale ploeg op maandag in dinsdag in het Amsterdamse Bos. "Met een nieuwe begeleiding willen we een nieuwe start maken. Als het woord ‘Papendal’ valt, kan de gedachte komen van: daar moeten we weer. Ze zijn er al zo vaak geweest. Hier hebben we goede faciliteiten en alles zit dichtbij elkaar."

De Brabander denkt dat zijn team op het gebied van scorend vermogen winst kan boeken. Het spel kan dynamischer en op mentaal en fysiek vlak liggen ook mogelijkheden. "Het belangrijkste is, dat we de lat weer hoger leggen. To be better than better. We kunnen niet naar een ander land kijken. We moeten het dus zelf doen."

De eerste wedstrijd van de Oranjevrouwen onder Marijne wordt wellicht begin november afgewerkt. Naast dit duel met België oefent Nederland in aanloop naar de Champions Trophy nog tweemaal tegen Duitsland. Op 28 oktober wordt de selectie kleiner gemaakt. Het is nog onbekend hoeveel speelsters er vanaf dan naar de Trophy toewerken.