Van der Mark lonkt via Superbike naar MotoGP

Michael van der Mark is even oud als Marc Márquez, maar de erelijst van de 21-jarige Rotterdamse motorracer steekt nu nog wat pover af tegen die van de wereldkampioen van de MotoGP. Toch heeft de wereldtitel in de Supersport hem ineens het perspectief gegeven op zijn ultieme droom: racen tegen het Spaanse racewonder in de koningsklasse van de motorsport. Het grote Japanse motormerk Honda heeft de succesvolle Nederlander deze week namelijk opgenomen in het fabrieksteam.

De komende twee seizoenen mag Van der Mark zich bewijzen op de motoren met een vermogen van 1000cc in het WK Superbike. "Het is de bedoeling van Honda dat ik daarna de overstap maak naar de MotoGP. Ja, dat is natuurlijk het mooist denkbare vooruitzicht, maar ik wil er nu echt nog niet te veel bij stilstaan. Eerst maar eens laten zien wat ik kan in de Superbike."

Van der Mark volgt de weg der geleidelijkheid. "Vind ik niet erg. Dan duurt het maar iets langer voor ik Márquez tref", zegt de Rotterdammer, die het motorracen in de genen heeft. Hij is de zoon van Henk van der Mark, oud-winnaar van de 24 Uur van Le Mans.

Van der Mark probeerde de weg naar de top eerst via het WK 125cc te bereiken. Hij reed in 2010 de nodige grand prixraces in de lichtste WK-klasse, de huidige Moto3. "Dat traject heb ik bewust afgesloten. Je moet zelf erg veel geld meenemen om in dat kampioenschap te kunnen meedoen en dat geld had ik niet. Ik ben toen gaan racen in de Superstock. In het tweede jaar veroverde ik de Europese titel en dat leverde mij een plek op in het raceteam van Ten Kate in de Supersport. Het eerste jaar ging al goed, maar dit jaar heb ik mezelf echt overtroffen."

Van der Mark verzekerde zich twee races voor het einde al van het kampioenschap in de Supersport, een klasse van 600cc-motoren die internationaal telt. Hij is de eerste Nederlandse wereldkampioen in een soloklasse sinds Henk van Kessel in de 50cc in 1974. "Ik was vooral heel constant dit jaar. Ik viel weliswaar uit in de eerste race, maar daarna eindigde ik steeds als eerste of tweede."

De stap naar het WK Superbike is een logische stap. "Ik ben wel heel blij met het vertrouwen van Honda. Het geeft mij rust en zekerheid, want financieel is alles perfect geregeld. Ik kan me volledig concentreren op het racen." Angst voor de zware monsters heeft 'Magic Michael' niet. "Ik kan die motor prima bedwingen. Ik won al op deze motor voor Honda de 8 uur van Suzuka. Ik zal straks alleen wat moeten wennen aan de elektronica."