[Moto3] Uitslag Grand Prix van Aragón

Romani Fenati heeft op Motorland Aragón de grand prix in de Moto3 gewonnen. De Italiaan was in de slotfase de beste op een half nat circuit, nadat de race vanwege de weersomstandigheden eerder al uitgesteld was. Voor Fenati was het de vierde zege van het seizoen.

Bij de start pakte Danny Kent de kop, terwijl polesitter Álex Rins terugviel naar de vijfde plek. Het duurde echter niet lang voor Rins en kampioenschapsleider Jack Miller bij Kent reden en het gevecht om de eerste plek aan konden gaan. Niet veel later ging Juanfran Guevara onderuit, nadat hij als derde van start was gegaan. 

In de vijfde ronde sloeg het noodlot toe voor Miller. Hij ging het duel aan met titelconcurrent Álex Márquez, waarbij de Spanjaard geen ruimte gaf en Miller hard onderuit ging. Het zou niet de eerste valpartij of fout zijn van een rijder in de voorste regionen, want nog geen ronde later maakte Kent - die de kop weer terug had - een fout waardoor hij wegviel uit de kopgroep.

Die groep bestond uit teamgenoten Márquez en Rins en hun landgenoot Isaac Viñales. Laatstgenoemde kon het ook niet volhouden en ging twee rondjes later tegen het asfalt, waarna John McPhee en Jakub Kornfeil aan konden sluiten bij het leidende duo. Halverwege de race maakte Rins een fout, waardoor ook hij enkele posities terugviel en zijn kansen op de zege ernstig zag slinken.

Fenati boekte zijn vierde overwinning van het seizoen (Foto: Getty)

Márquez sloeg een klein gaatje, maar ook hij maakte een fout waardoor hij terugviel in het achtervolgende groepje met McPhee, Kornfeil en de inmiddels ook aangesloten Romano Fenati, die als dertiende gestart was. McPhee schrok hier schijnbaar van, want de Brit ging nog in dezelfde bocht onderuit. Het was nog niet afgelopen met het foutenfestival en ook Kornfeil maakte een fout en viel terug.

De koppositie was nu voor Márquez en Fenati, terwijl Kent enkele ronden voor het einde aan kon sluiten. Bij het ingaan van de slotronde zaten deze drie bij elkaar, met Márquez op kop. Op een van de laatste rechte stukken kwam Fenati echter uit zijn slipstream waardoor hij de leiding pakte. Die stond hij niet meer af en Márquez moest genoegen nemen met plek twee, voor Kent.

Jasper Iwema kende een uitstekende race. De vervanger van Bryan Schouten startte als 31e en wist zich - mede geholpen door de vele valpartijen - gestaag naar voren te werken. Bij het ingaan van de slotronde lag hij op de vijftiende plek, goed voor één punt, maar hij werd in de laatste meters ingehaald door de Maleisiër Zulfahmi Khairuddin.

In het kampioenschap is Jack Miller voor het eerst in 2014 niet meer de leider. Door zijn valpartij haalde hij geen punten, waardoor Márquez hem voorbij is gestoken. Rins lijkt op de derde plek ook nog mee te doen om de titel, terwijl Fenati naar de vierde plaats stijgt.