Ongelijke strijd op tafeltennistoernooi Asian Games

Het tafeltennistoernooi op de Asian Games in Incheon is van start gegaan met de landencompetities, maar daarin waren niet alle tegenstanders tegen elkaar opgewassen. Het meest schrijnende voorbeeld in de groepsfase was de wedstrijd bij de vrouwen tussen China en Nepal.

Met zes vrouwen bij de beste zeven van de wereld is China de absolute alleenheerser in het tafeltennis bij de vrouwen. Nepal daarentegen moet het doen met de 22-jarige politieagente Shrestha Nabita, de nummer 666 van de wereld, als kopvrouw. Zij deed het nog het best: Tegen Wu Yang, de mondiale nummer vijf, maakte ze elf punten: 11-2, 11-4, 11-5. Haar teamgenoten gingen harder onderuit. Kajol Rauniyar en Elina Maharjan maakten slechts respectievelijk vijf en zes punten in de hele wedstrijd, die voor beiden al binnen tien minuten voorbij was.

Ook in het tafeltennis bleef succes uit voor de Maldiven. Het vrouwenteam, 113e van 119 landen op de wereldranglijst, nam het op tegen de mondiale nummers vijf uit Zuid-Korea. Het thuisland gaf flink gas en in iets meer dan een half uur waren alle drie partijen gespeeld. Geen van de Maldivische speelsters wist in de hele wedstrijd meer dan negen punten te scoren.

De mannen van het eiland deden het niet veel beter en gingen hard onderuit tegen Japan en Taiwan. Het dieptepunt was de prestatie van Mohamed Zeesth Naseem, die zijn motto 'risk everything' eer aandeed, maar kansloos onderuit ging tegen Jun Mizutani, de nummer zeven van de wereld: 11-1, 11-4, 11-2.

De concentratie was er wel bij Maryam Abdulraheem uit Koeweit, maar winnen van de Noord-Koreaanse Kim Jong zat er geen moment in (Foto: Getty)

Ook de vrouwen uit Koeweit, nummers 114 van de wereld, kenden niet hun beste start aan het toernooi. Van de negen gespeelde games tegen nummer zes van de wereld Noord-Korea verloren ze er liefst vier met 11-1. Vooral Ahmad Fajir ging hard onderuit: 11-1, 11-1, 11-2. De mannen uit Koeweit speelden tegen Zuid-Korea, maar verloren ook alles in minder dan twaalf minuten, net als de Qatarese mannen tegen Hong Kong.

Het toernooi lijkt zowel bij de mannen als de vrouwen overigens wel een zeer mooie ontknoping tegemoet te gaan. Bij de mannen staan met China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan vier van de beste zes landen ter wereld in de halve finales. Bij de vrouwen zijn dat China, Japan, Singapore en Noord-Korea, wat betekent dat de gehele mondiale top-drie en de nummers vijf om het goud gaan strijden.