Verstappen rijdt eerste vrije training in Japan

Max Verstappen mag komende vrijdag de eerste vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Japan rijden. De Nederlander, die morgen 17 wordt, heeft hiervoor van autosportfederatie FIA de verplichte superlicentie ontvangen. Volgend jaar zal hij gaan racen voor het team Toro Rosso.

Verstappen reed drie weken geleden op Adria Raceway zonder problemen 400 kilometer met een twee jaar oude Formule 1-wagen. Hiermee voldeed de jonge Limburger aan de voorwaarden om een superlicentie aan te kunnen vragen. Nu deze ook daadwerkelijk binnen is kan hij zich komende vrijdag met de Toro Rosso in de eerste vrije training meten met de Formule 1-coureurs. De anderhalf uur durende sessie begint om 3 uur in de nacht.

Vader Jos weet dat alle ogen op zijn zoon gericht zijn en tempert de verwachtingen. "Niemand mag verwachten dat Max vrijdag de wereld op zijn kop gaat zetten. Rondetijden zijn helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker dat Max zijn rondjes rijdt. Dat vind ik echt."

"In Japan rijdt Max in een voor hem nieuwe auto, die heel anders is dan de 2012-versie. Bovendien begint hij op Suzuka, dat geen gemakkelijke baan is. Heel de autosportwereld kijk naar de verrichtingen van Max, maar hij moet het rustig aan doen en niet op de limiet rijden. Dat is ook wat het team zegt. Zijn teambaas Franz Tost zei dat Max van dit moment en elke ronde moet genieten en vooral niet op de limiet gaan rijden."