Noord-Korea verslaat het Zuiden in het Zuiden

De Noord-Koreaanse voetbalvrouwen hebben zich maandag waarschijnlijk onsterfelijk gemaakt voor de leiders in eigen land. Tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon wisten ze in de halve finale af te rekenen met het thuisland, waarmee ze officieel nog in oorlog zijn.

Al na twaalf minuten bracht Jung Seol-bin het thuisland uit een vrije trap op voorsprong. Nog ruim voor het einde van de eerste helft konden de Noord-Koreaanse vrouwen dankzij Ri Yeg-yong iets terugdoen, ongetwijfeld geïnspireerd door het vertrouwen van Almachtige Kameraad Kim Jong-un. Voor het Zuiden was het pas de eerste tegentreffer op het toernooi, nadat ze in de eerste vier wedstrijden in totaal 29 keer hadden gescoord.

In de tweede helft gebeurde lang niet veel, tot Zuid-Korea na 60 minuten een aantal kansen achter elkaar kreeg. Gelijk daarna volgde een kans voor aanvoerdster Ra Un-sim uit het Noorden, maar ook die ging mis. Twee minuten voor het einde leek het thuisland het te beslissen, maar Ji So-yun schoot van afstand snoeihard op de lat, terwijl ook de rebound gemist werd.

In de allerlaatste seconde van de blessuretijd sloeg plotseling het noodlot toe voor Zuid-Korea. Er werd een blunder gemaakt in de verdediging en supersub Ho Un-byol was er als de kippen bij. Na haar winnende treffer in de kwartfinale bracht ze nu haar teamgenoten - en ongetwijfeld het volledige land - in extase door Noord-Korea naar de strijd om het goud te schieten. Een heldin was Ho overigens al, want vorig jaar werd ze uitgeroepen tot Sporter van het Jaar in haar land.

Bij de mannen is een clash tussen de twee rivalen ook nog mogelijk. Zuid-Korea versloeg Japan in de kwartfinale, waardoor het dinsdag de halve finale speelt tegen Thailand. Noord-Korea won op zijn beurt met 1-0 van de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor zij het dinsdag op mogen nemen tegen Irak. Donderdag volgt de grote finale, met mogelijk dus een nieuwe editie van Noord tegen Zuid.

Captain Cho So-hyun (links) van Zuid-Korea staat er verslagen bij, terwijl de Noord-Koreaanse dames feest vieren na de winnende treffer in de slotseconde (Foto: Getty)