Van Rhijn: "Ik had op WK moeten zijn"

Ricardo van Rhijn viel afgelopen zomer buiten de boot voor de WK-selectie van Oranje. De verdediger van Ajax baalde, maar had begrip voor het besluit van Louis van Gaal. Van Rhijn (23) volgde het WK in Brazilië na een wisselvallig seizoen bij Ajax voor de televisie.

De rechtsback zag het Nederlands elftal de bronzen medaille veroveren in Zuid-Amerika. Van Rhijn hoopte op een uitnodiging voor het eindtoernooi. "Ik weet dat ik geen recht van spreken heb, want ik was gewoon niet goed genoeg", zegt de geboren Leidenaar tegen het Algemeen Dagblad.

"Toch deed het pijn dat ik er op het WK niet bij was. Dat had wel gemoeten. Ik was er een aanzienlijke periode van de kwalificatie namelijk wel bij", aldus 7-voudig international Van Rhijn. De verdediger debuteerde in augustus 2012 voor Oranje in de oefeninterland tegen België (4-2 nederlaag)

De laatste keer dat Van Rhijn uitkwam voor het Nederlands elftal was ruim een jaar geleden: in het oefenduel met Portugal. "Oranje is voor mijn gevoel nu ver weg, al word ik constanter. Ik moet het bij Ajax laten zien over een langere periode. Ik moet vooral meedogenlozer worden. Nog meer een zekerheidje worden."

"Wat helpt is dat ik bij Ajax nu één van de ouderen ben. Dat voelt goed. Ik kan en moet nu nog meer aan het team denken", besluit Van Rhijn, in de afgelopen twee competitieduels trefzeker voor Ajax. Daryl Janmaat en Paul Verhaegh zijn de voornaamste concurrenten voor de positie van rechtsback. Oranje speelt volgende maand tegen Kazachstan en IJsland.

Van Rhijn in actie tegen FC Groningen (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Van Rhijn in actie tegen FC Groningen (PRO SHOTS/Jan Kanning)