Van der Sar, vanuit Voorhout naar de top

Vandaag neemt één van de beste keepers van de wereld afscheid.  FOK!sport plaatste eind vorig jaar een special over de toen 40-jaar geworden Edwin van der Sar. De voormalige Oranjekeeper maakt zijn debuut in het betaalde voetbal op 21-jarige leeftijd bij Ajax. Maar dat was niet de club waar hij begon.

Op 9-jarige leeftijd begint Van der Sar bij Foreholte in zijn geboorteplaats Voorhout. Vijf jaar later stapt hij over naar de topamateurs van VV Noordwijk. Bij deze club wordt hij door Louis van Gaal weggehaald. Van Gaal krijgt een tip van Noordwijk-trainer Ruud Bröring tijdens een klaverjasavond dat hij nog een goede keeper in de aanbieding heeft. De toptrainer, die op dat moment hoofd opleidingen is bij Ajax, is overtuigd van het talent van de lange keeper en haalt hem naar Ajax.

Daar maakt Van der Sar in het seizoen 1990/1991 zijn debuut onder trainer Leo Beenhakker. Twee seizoenen later weet hij een basisplaats te veroveren; na een enorme blunder van keeper Stanley Menzo besluit Louis van Gaal, inmiddels hoofdtrainer van de Amsterdammers, de talentvolle keeper uit Voorhout een kans te geven. In het begin heeft hij moeite het publiek te overtuigen maar binnen een paar jaar groeit uit tot de steunpilaar van een zeer succesvol Ajax.

Meteen in het eerste seizoen waarin hij eerste keeper is verovert Ajax de beker; het is de eerste prijs in een rij van vele die de doelman zal gaan winnen. Het jaar erop wordt de landstitel veroverd. Dat is de basis voor één van de succesvolste jaren uit de carrière van de Van der Sar. In 1995 wint hij niet minder dan vier grote prijzen met Ajax: de landstitel, de Champions League, de Europese supercup en tenslotte ook nog de wereldbeker voor clubteams. In die laatste wedstrijd komt het aan op een strafschoppenserie. Dat zijn vaak de momenten waarop keepers helden worden. Mede doordat Van der Sar meteen de eerste strafschop van Gremio pakt winnen de Amsterdammers de wereldbeker. Dat jaar wordt Sar, zoals hij vaak door Louis van Gaal genoemd wordt, verkozen tot beste keeper van Europa.

Met Ajax zal hij in totaal vier keer kampioen worden, drie KNVB-bekers veroveren en driemaal de Johan Cruijffschaal winnen. Als één van de laatste van de succesgeneratie verlaat hij vervolgens Ajax met een transfer naar een topclub.

Juventus haalt de Voorhouter in de zomer van 1999 naar Turijn. Hij wordt bij de Italiaanse club de eerste buitenlandse keeper. In het eerste seizoen verspeelt de club vlak voor het einde van de competitie de titel en ook het tweede seizoen is niet erg succesvol. En zoals zo vaak worden er dan nieuwe spelers gehaald. De club trekt de Italiaanse topkeeper Gianluigi Buffon aan waardoor Van der Sar op de bank dreigt te belanden.

Gelukkig heeft een club uit Engeland inmiddels interesse in Van der Sar. Promovendus Fulham haalt hem voor 7,1 miljoen pond naar Londen. Daar bloeit de topkeeper helemaal op. In de vier jaar bij Fulham weet hij naam te maken in Engeland. Zo verdient hij in de zomer van 2005, op 34-jarige leeftijd, een transfer naar Manchester United.

De Red Devils zijn sinds het vertrek van Peter Schmeichel al op zoek naar een topkeeper en hopen die in Van der Sar dan eindelijk gevonden te hebben. Vanaf het begin is hij de onbetwiste nummer één in de goal van de club uit het noorden van Engeland.

Bij United breekt er voor de doelman weer een periode aan die vergelijkbaar is met zijn tijd bij Ajax. Want ook in Manchester stapelen de successen zich op. Hij wordt met zijn club driemaal landskampioen, wint tweemaal de Leaguecup en veroverd driemaal het Community Schield.

Maar zijn grootste succes bij de Mancunians is waarschijnlijk het winnen van de Champions League in 2008. Manchester United staat dan in de finale in Moskou tegen rivaal Chelsea. In een spannende finale die in 1-1 eindigt moeten strafschoppen de beslissing brengen. Hierbij beleeft hij het ultieme keepersmoment. Hij weet de beslissende strafschop van Nicolas Anelka te stoppen en bezorgt United zo de hoogste Europese prijs.

In 2009 vestigt Van der Sar een wereldrecord samen met zijn team. Hij weet 1.311 minuten lang zijn doel schoon te houden. Er is geen keeper ter wereld die dat in één seizoen gelukt is. Mede dankzij deze prestatie weet zijn club dan ook dat jaar kampioen te worden.

Nog altijd is Edwin van der Sar de onbetwiste nummer één bij zijn club. De laatste jaren is er vaak gespeculeerd of de Nederlander zijn keeperhandschoenen aan de wilgen zou gaan hangen, maar elke keer knoopte hij er een jaar aan vast. Feit is dat hij waarschijnlijk niet heel veel jaren meer onder de lat zal staan.

Overmorgen volgt deel twee van deze special waarin we terugkijken op de loopbaan van Van der Sar bij Oranje.