Ultra_Ivo's blog: Parijs - Brest - Parijs (1)

FOK!user Ultra_Ivo zal in augustus deelnemen aan Parijs - Brest - Parijs. Via FOK!sport wil hij ons de komende maanden op de hoogte houden van zijn voorbereidingen. Hieronder het eerste stuk, dat gaat over de geschiedenis van deze wielertocht.

We schrijven het jaar 1891. Wielerwedstrijden georganiseerd door kranten zijn enorm populair in Frankrijk. En dan geen rondjes om de kerk of zondagmiddagwedstrijden, nee de wedstrijden zijn honderden kilometers lang en worden vaak in het holst van de nacht verreden. In een felle concurrentiestrijd gewikkeld organiseren de kranten Véloce-Sport en Le Petit Journal concurrerende wielerwedstrijden. Véloce-Sport, denkt met Bordeaux-Parijs het summum bereikt te hebben. Maurice Giffard van Le Petit Journal gooit er nog iets bovenop: hij organiseert een wedstrijd van Parijs naar Brest en terug, over 1.200 kilometer. De beste wielrenners van het moment komen aan de start. Charles Téront wint in een fenomenale tijd van 71 uur en 22 minuten. Vanwege de moordende afstand wordt Parijs-Brest-Parijs maar om de tien jaar georganiseerd. De uitgestelde editie van 1941 wordt in 1948 ingehaald.

Drie jaar later is het gedaan met PBP als wielerkoers. Maar een handjevol wedstrijdrijders meldt zich aan de start en de organisatoren gooien de handdoek in de ring. Maar dit einde is het begin van een nieuwe periode voor Parijs-Brest-Parijs. Al vanaf 1931 rijden wielertoeristen hetzelfde parcours. In de loop der jaren wordt Parijs-Brest enorm populair onder hen. Zijn het eerst nog maar een paar honderd deelnemers, in de jaren 80 komen de eerste grote groepen buitenlanders naar Frankrijk om mee te doen. Voor de eerste keer doen er meer dan 2.000 deelnemers mee.

Via België raakt ook Nederland bekend met het fenomeen Parijs-Brest. In 1987 neemt de eerste georganiseerde groep Nederlanders deel. Voorheen was het een enkeling met sterke Franse connecties. In 1995 nam ik voor de eerste keer deel. Sindsdien heb ik vier keer meegereden, met wisselend succes. In 1995 en 2003 reed ik de tocht uit binnen de tijdslimiet van 90 uur, in 1999 moest ik al op de heenweg opgeven met maagklachten, vorige keer viel het doek 300 kilometer voor de finish aangezien ik buiten tijd raakte.

Dit jaar is er weer een editie. Ik zal er ijs en weder dienende weer bij zijn. De organisatie verwacht meer dan 6.000 deelnemers. De kwalificatienormen zijn verzwaard. Nu moet je niet alleen maar de gebruikelijke serietochten rijden om toegelaten te worden (200, 300, 400 en 600 kilometer), nee je moest afgelopen jaar ook nog eens rijden om te zorgen dat je op tijd mag inschrijven. Diegenen die vorig jaar niks reden moeten vechten om de kruimels. Ik reed een 1.200km-brevet in Rusland en mag als een van de eersten inschrijven.

Net als in 2009 combineer ik mijn eigen voorbereiding met het organiseren van een volledige serie kwalificatiebrevetten vanuit Maastricht. Het merendeel van mijn kwalificaties verlopen daarmee solo, ik zal iedere rit één tot drie weken voor de officiële datum zelf rijden om op de dag zelf genoeg tijd te hebben voor organisatorische taken.

In de komende maanden hou ik via FOK! // FOK!sport een verslag bij over mijn voorbereidingen en Parijs-Brest zelf. Wie wil lezen hoe het mij vorige keer verging kan terecht in het topic van vier jaar geleden: 

http://forum.fok.nl/topic/998904