[1999] Willem II in de Champions League

Deze week staan FOK! en 3FM in het teken van de jaren 90. Niet alleen is er een speciaal forum waarin we terug kijken naar die mooie jaren, The Nineties, ook hier op FOK!sport blikken we terug naar een aantal bijzondere sportmomenten uit de 90's. Vandaag blikken we terug op de gloriejaren van Willem II. De Tilburgers wisten onder leiding van Co Adriaanse in 1999 de Champions League te halen.

In 1997 besloot Willem II om Co Adriaanse aan te stellen als nieuwe trainer van de club. Hij was daarvoor tussen 1992 en 1997 directeur van de jeugdopleiding van Ajax en had een groot aandeel in de successen van de Amsterdamse ploeg. In de jaren 1995 en 1996 wist Ajax onder meer de Champions League en de Wereldbeker te winnen. De Tilburgse ploeg begon het seizoen 1997/98 onder leiding van Adriaanse niet goed. Toch wisten de Brabanders later in het seizoen de goede vorm te pakken en uiteindelijk werd er een knappe vijfde plek behaald.

Daarmee werd er voor het eerst in 35 jaar Europees voetbal gehaald. In de eerste ronde van de UEFA Cup trof de formatie van Adriaanse het Georgische Dinamo Tblisi. Zowel thuis als uit werd er met 3-0 gewonnen en zodoende mocht de ploeg in de tweede ronde aantreden tegen Real Betis. In Spanje werd nog knap 1-1 gespeeld, maar in eigen huis bleken de Zuid-Europeanen toch duidelijk een maatje te groot; 0-3.

Europees gezien mocht het in het seizoen 1998/99 dan nog geen succes zijn, nationaal ging het met de ploeg van Adriaanse uitstekend. De Tilburgers, met onder meer Sami Hyypia, Denny Landzaat, Arno Arts, Tomáš Galásek, Raymond Victoria en Clyde Wijnhard, kenden een ijzersterke tweede fase van de competitie. De ploeg was haast onverslaanbaar en uiteindelijk eindigde de formatie van Adriaanse op een zeer knappe tweede plek. Voor het eerst in de historie betekende dit voor Willem II plaatsing voor de Champions League.

Selectie Willem II  1999/00:

# Naam Positie
1 Kris Mampaey Doelman
2 Geoffrey Prommayon Verdediger
3 Delano Hill Verdediger
4 Marco Gentile Verdediger
5 Raymond Victoria Verdediger
6 Marcel Valk Middenvelder
7 Jatto Ceesay Aanvaller
8 Arno Arts Middenvelder
9 Mariano Bombarda Aanvaller
10 Tomáš Galásek Middenvelder
11 Yassine Abdellaoui Aanvaller
12 Dmitri Shoukov Aanvaller
13 Denny Landzaat Middenvelder
14 Adil Ramzi Aanvaller
15 Mark Schenning Verdediger
16 Jim van Fessem Doelman
17 Reinder Hendriks Verdediger
18 Dennis Schulp Aanvaller
19 Ousmane Sanou Aanvaller
20 Erwin Hermes Aanvaller
21 Jos van Nieuwstadt Verdediger
22 Joris Mathijsen Verdediger
23 Guy Veldeman Verdediger
24 Casper Nelis Doelman
25 Kew Jaliens Verdediger
26 Geert de Vlieger Doelman
27 Nuelson Wau Verdediger
28 Tom Caluwé Middenvelder
29 Tarik Sektioui Aanvaller
30 Richard van der Heijden Aanvaller

Bron: Wikipedia.nl

De Tilburgers werden in een poule ingedeeld met Spartak Moskou, Girondins de Bordeaux en Sparta Praag. Het eerste duel, op 15 september 1999, was in eigen huis tegen Spartak Moskou. Willem II moest kort voor de start van het Champions League-seizoen afscheid nemen van Hyypia. De verdediger vertrok naar Liverpool en dit verlies was duidelijk te merken. Dankzij drie treffers van Andrey Tikhonov wist Spartak de wedstrijd met 1-3 te winnen. Ook tegen Girondins de Bordeaux (3-2 verlies) en Sparta Praag (4-0 verlies) ging het mis.

Het thuisduel tegen Sparta Praag leek de eerste punten op te leveren. Dankzij treffers van Mariano Bombarda en Dmitri Shoukov pakte Willem II al na zes minuten een voorsprong van 2-0. Jens Nowotny scoorde na een kwartier de 2-1, maar vijf minuten na rust bracht Mark Schenning de marge weer op twee. Toch ging het weer mis voor de Tilburgers. Dankzij twee doelpunten van Vladimir Labant en één van Miroslav Baranek wonnen de Tsjechen alsnog met 3-4. Een week later pakte Willem II alsnog het eerste punt in de groepsfase. Op bezoek bij Spartak Moskou werd met 1-1 gelijkgespeeld. Een week later, de Tilburgers waren toen al uitgeschakeld, werd Girondins de Bordeaux in eigen huis op 0-0 gehouden.

Het vertrek van Hyypia was ook in de nationale competitie te merken. Willem II wist in het seizoen 1999/00 niet meer het niveau van een jaar daarvoor te halen en eindigde op een teleurstellende negende plek. Nog voor het einde van het seizoen nam Adriaanse ontslag. Hij zou een seizoen later zijn loopbaan vervolgen bij zijn voormalige ploeg Ajax.


Onder leiding van Co Adriaanse wist Willem II de Champions League te halen (Foto: Pro Shots)