De Nederlandse ploeg voor het EK vrouwen boksen

Komende week staat in Rotterdam het Europees kampioenschap boksen voor vrouwen op het programma. FOK! Zal daar veel aandacht aan besteden, en daarom stellen wij u graag de Nederlandse ploeg voor.

Marichelle de Jong is de ervaren kracht in Nederlandse team. Met haar 33 jaar is ze de oudste van de drie dames die voor Nederland in de ring komen. Al op twaalf jarige leeftijd begon De Jong met vechtsport. Ze startte met het Koreaanse Tang Soo Do, daarin won ze diverse titels. In 2002 maakte ze de overstap naar het boksen. En dat bleek een goede stap. Binnen drie jaar meldde ze zich bij de internationale toernooien aan de top. In 2007 brak ze definitief internationaal door met een derde plaats op het EK. Vorig jaar pakte ze ook de bronzen medaille op het wereldkampioenschap. Hiermee bevestigde ze definitief haar plek bij de wereldtop.

Dankzij de derde plek op het WK heeft ze nu de A-status van het NOC*NSF kommawaarmee ze zich op en top kan voorbereiden op het EK in Rotterdam. Haar uiteindelijke doel is kwalificatie voor Olympische Spelen in Londen waar vrouwenboksen voor het eerst op programma staat.

De Jong traint bij Boksschool van 't Hoff in Rotterdam. Ze wordt begeleid door Ton Dunk die tevens bondscoach is. Ze komt uit in de klasse onder 69 kilo. Morgenochtend is de loting van het EK en dan zullen we weten welke route ze moet afleggen naar de Europese titel.

Nouchka Fontijn (links) en Marichelle de Jong (rechts)
Nouchka Fontijn (links) en Marichelle de Jong (rechts) (foto: www.piek.cc)

Nouchka Fontijn is een geboren Rotterdamse en bokst komende week dus in haar eigen stad. Ook Fontijn kwam via een andere vechtsport in het boksen terecht. Na vier jaar taekwondo stapte ze begin 2007 Boksschool Mesa Sport binnen. Al snel bleek ze over veel talent te beschikken. In vier jaar tijd heeft ze de stap naar de top gezet. Bij het WK afgelopen jaar haalde ze laatste acht.

De Rotterdamse wil nu de volgende stap zetten naar de top en goed scoren op het EK in Rotterdam en het WK. Dit alles om kwalificatie voor de Olympische Spelen te bewerkstelligen. Er mag slechts een Nederlandse gaan dus de kwalificatie zal een hele kluif worden. Maar buiten kijf staat dat Fontijn het talent heeft om de beste van de wereld te worden.

De 23-jarige bokser bereidde zich vooral in het buitenland voor op de titelstrijd in Rotterdam. Afgelopen donderdag kwam ze terug van een trainingskamp in Duitsland. Kort daarvoor streed ze nog op internationaal toernooi in Kazachstan waar ze het tot de finale schopte. Fontijn komt uit in de klasse tot 75 kilo. Ze wordt getraind door Abdul Fkiri.

Jessica Belder
Jessica Belder

De laatste dame van het Nederlandse team is Jessica Belder. Ze is een relatieve nieuwkomer in het internationale circuit en zal komende week haar eerste EK boksen. De 30-jarige Amsterdamse is in het dagelijks leven register accountant en hoopt vooral een goede prestatie neer te zetten bij haar debuut.

Belder traint bij ABC Amsterdam en wordt daar begeleid door oud-prof en ex-wereldkampioen Raymond Joval en Fred Cohen. Ze heeft zo’n 40 wedstrijden gebokst en komt uit in de klasse tot 60 kilo. Op de vraag wat doe je nou zoal in voorbereiding de laatste week voor het EK antwoordde ze: ‘slapen, vooral veel slapen’.

We hopen op mooie prestaties van de dames de komende week. Volg het hier op FOK!.