[OS 2012] Olympic Park, hart van de Spelen

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vandaag nemen we een kijkje op de plek waar de Spelen plaatsvinden. Het hart van de Spelen is Olympic Parc in het oosten van Londen. Het gebied was oorspronkelijk een industrieterrein maar was in verval geraakt. Ook was de vervuilde grond een groot probleem. Met de komst van de Olympische Spelen wilde Londen het gebied een nieuwe impuls geven.

Olympic Park in aanbouw

Het Olympic Parc in aanbouw. Bovenin ziet u het London Veloparc en daaronder de Basketball Arena. Tenslotte ziet u onderin beeld het olympisch dorp verrijzen. (WikiCommons/EG Focus)

Het uit Olympic Park is een park van 2,5 vierkante kilometer met daarin zes olympisch dorp en het immense kunstwerk Orbit. Buiten dat is het een nieuwe groene oase in Londen-Oost. Er zijn 4.000 bomen en 300.000 planten speciaal voor dit waterrijke gebied geplant. Ook werden er in het gebied langs de rivier diverse plekken gemaakt waar otters, ijsvogels, reigers en waterratten een plekje kunnen vinden. In het park zijn ook diverse winkels, bars en cafés. Verder worden er op verschillende plaatsen "Hennman Hill"-achtige plekken gecreëerd. Hier kunnen toeschouwers zonder kaartjes op grote schermen naar de wedstrijden kijken.

De fans die wel kaartjes hebben kunnen in het Olympic Park terecht in één van de zes sportarena's Zo staat er het grote olympisch stadion, waar de atletiekevenementen plaats zullen vinden evenals de openings- en sluitingsceremonie. Een stukje verder staat het London Aquatics Center, hier vinden bijna alle zwemsportdisciplines plaats. Een belangrijke plek voor de Oranje-supporters wordt het Olympic Hockey Center, hier vinden de hockeywedstrijden plaats. In de Basketball Arena zullen naast het basketbal ook de halve finales en finales van het handbal plaatsvinden. De eerste rondes van het handbal zullen plaatshebben in de Copper Box. Behalve handbal zal hier ook het schieten, schermen en de moderne vijfkamp (alleen het schermen) plaatsvinden. Tenslotte vinden we in het Olympic Park ook het London Velopark, dit is de plek voor het baanwielrennen en de BMX-wedstrijden. In een volgende special zullen we meer vertellen over een aantal bijzondere stadions.

Een belangrijke eyecatcher van het Olympic Park is Orbit: een 115 meter hoge observatietoren. Het stalen kunstwerk is het grootste publieke kunstwerk in het Verenigd Koninkrijk. Het bijzondere ontwerp van de toren zorgde voor gemende reacties na de presentatie. Na de Spelen zal het kunstwerk de naam dragen van de grootste sponsor Lakshmi Mittal. Hij is grootaandeelhouder van het grootste staalconcern ter wereld, ArcelorMittal. Na de Spelen zal de observatietoren dan ook de ArcelorMittal Orbit gaan heten.

Orbit

Orbit in aanbouw ((WikiCommons/GeorgeRexTA)

 

Als de Spelen achter de rug zijn zal ook de naam Olympic Parc veranderen. Ter herinnering aan het 60-jarig ambtsjubileum van koningin Elizabeth, ook dit jaar, zal de naam veranderen in Queen Elizabeth Olympic Park. In het park zullen bijna alle stadions blijven staan en tevens zal er een nieuwe universiteit gevestigd worden. De universiteit gaat zich richten sportwetenschap, digitale media en groene technologieën. Ook zullen diverse lokale sportclubs de beschikking krijgen over de diverse sportaccommodaties.