[OS 2012] De stadions deel 3

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. De vorige twee maanden verschenen er reeds specials over de stadions (deel 1 en deel 2). Deze week is het tijd voor deel drie.

Stadion: Basketball Arena
Capaciteit: 12.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: basketbal en handbal

De Basketball Arena ligt in het Olympic Park en zal tijdens de Spelen bijna dagelijks in gebruik zijn. De bouw van dit bijzondere gebouw begon in oktober 2009 en werd voltooid in juni 2011. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het alleen voor de Spelen is neergezet. Daarna zal het gebouw uit elkaar worden gehaald en elders in het Verenigd Koninkrijk weer worden opgebouwd. Het is in ieder geval al zeker dat de hal gebruikt zal worden voor de Commonwealth Games van 2014 in Glasgow. De Basketball Arena is de grootste tijdelijke constructie in Groot Brittannië.

Het stadion bestaat uit een stalen frameconstructie van zo’n 1.000 ton die in het voorjaar van 2010 binnen drie maanden opgebouwd werd. Daarna werd het stadion voorzien van een witte wikkel van gerecycled plastic dat aan de buitenkant voorzien gaat worden van spectaculaire lichteffecten.

De binnenkant van het stadion is voorzien van oranje en zwarte stoeltjes, de kleuren van een basketbal. Om ruimte te besparen deelt het stadion enkele faciliteiten met de naastgelegen BMX-baan en het Velodrome. Tijdens de openingsceremonie zal de Basketball Arena gebruikt worden om alle atleten onder te brengen voordat ze het Olympic Stadium in mogen lopen.

Stadion: Velodrome
Capaciteit: 6.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: baanwielrennen

Het Velodrome is één van de architectonische hoogtepunten van het Olympic Parc. Daarnaast is het ook nog één van de milieuvriendelijkste stadions van deze Spelen. De bouw van het stadion nam bijna twee jaar in beslag (van maart 2009 tot februari 2011). Voor het ontwerp is samengewerkt met diverse medaillewinnaars uit het baanwielrennen. Eén daarvan is Olympisch kampioen Sir Chris Hoy.

Het groene karakter van het stadion komt naar voren in diverse punten. Zo is voor de bouw van het Velodrome alleen FSC gekeurd hout gebruikt. Dit betekent dat het op een duurzame manier gebouwd is. Daarnaast wordt al het regenwater dat op het dak van de hal valt verzameld voor gebruik in het stadion. Hiermee wordt 70% bespaard op het gebruik van leidingwater. Ook is er een natuurlijke vorm van ventilatie aangebracht waardoor er geen energieslurpende airco nodig is. Door het transparante lichtgewichtdak waren er minder bouwmaterialen nodig en is er ook minder kunstlicht nodig wat weer elektriciteit bespaard.

Na de Spelen blijft het Velodrome beschikbaar voor de topsport, maar ook plaatselijke fietsverenigingen mogen gebruik maken van de faciliteiten. Samen met de BMX-baan die na de Spelen aangepast zal worden moet dit deel van het Olympic Parc een walhalla voor de fietsliefhebbers worden. Er wordt ook een wegfietscircuit aangelegd, een café neergezet, fietsverhuur ingericht en er zal ruimte zijn voor fietsworkshops.Velodrome Londen

Het Velodrome (WikiCommons/EG Focus)

Stadion: Earls Court Exhibition Centre
Capaciteit: 15.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: volleybal

Het Earls Court Exhibition Centre is het grootste tentoonstellings-, congres- en evenementengebouw in het centrum van Londen. In de negentiende eeuw werd het toen nog braakliggende terrein in gebruik genomen voor evenementen. Zo was er aan het einde van die eeuw de Buffalo Bill's Wild West Show te zien en was er een groot reuzenrad neergezet. In 1935 kochten een aantal investeerders de grond met als idee er een enorme tentoonstellingshal neer te zetten, de grootste in Europa! En in 1937 ging Earls Court daadwerkelijk open met Chocolate and Confectionery Exhibition als eerste trekpleister. De eerste shows waren meteen succesvol. Eén van de grootste successen in de eerste jaren was het Winter Cavalcade in 1938 waarbij een complete skibaan werd aangelegd in de hal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het gebouw wonderbaarlijk gespaard terwijl de aangrenzende wijk geheel platgebombardeerd werd. Tijdens die oorlog werd Earls Court vooral gebruikt voor de reparatie van de luchtverdediging van Londen. Na de oorlog werd de hal weer gebruikt waarvoor hij bedoeld was. In 1948 werd de Earls Court ook gebruikt voor de Spelen van dat jaar in de Britse hoofdstad. Toen bood Earls Court onderdak aan turnen, gewichtheffen en worstelen.

In de oorspronkelijke plannen voor de Spelen van 2012 kwam deze locatie eigenlijk niet eens voor als plek voor het volleybal. Om geld te besparen werd er echter voor gekozen om geen nieuwe hal voor het volleybal te bouwen maar om het onder te brengen in Earls Centre. Voor de Spelen wordt er nu dus speciaal een volleybalveld neergelegd en tijdelijke tribunes voor 15.000 toeschouwers opgebouwd.

Earls Court

Earls Court Exhibition Centre (WikiCommons/Fernandopascullo)