[OS 2012] Sebastian Coe

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vandaag belichten we het verhaal van een grote Britse atleet die nu een belangrijke rol heeft in de organisatie van de Olympische Spelen in Londen. We hebben het over geboren Londenaar Sebastian Coe. Hij is wel geboren in de Britse hoofdstad, maar groeide op Sheffield. Daar werd hij op twaalfjarige leeftijd lid van de plaatselijke atletiekvereniging.

Coe specialiseerde zich op de middenlange afstanden als 800 meter, 1.000 meter, de mijl en de 1.500 meter. Onder begeleiding van zijn vader Peter Coe haalde hij in 1977 zijn eerste internationale titel bij het Europees Kampioenschap indoor atletiek op de 800 meter. Dit zou het begin zijn van een glansrijke carrière met vele prijzen. Daarnaast verbeterde hij op alle middenafstanden het wereldrecord. Zijn wereldtijd op de 800 meter, die hij op 10 juni 1981 in Florence liep, heeft tot 1997 gestaan. De tijd van 1.41,73 werd uiteindelijk door Wilson Kipketer verbeterd met 49 honderdste van een seconde.

Coe tijdens de Spelen van 1980Sebastian Coe met nummer 254 tijdens de olympische 800 race op de spelen van 1980 (WikiCommons/Yuriy Somov)

Zijn grootste successen behaalde Coe op de Olympische Spelen. Hij deed daar voor het eerst mee in 1980 in Moskou. In die tijd was Steve Ovett zijn grote tegenstrever. Waar Coe meer gespecialiseerd was op de 800 meter, was de 1.500 meer het terrein van Ovett. Maar op de Spelen in de Russische hoofdstad gebeurde het bijzondere dat beide heren niet hun eigen beste afstand wonnen maar juist die van de ander. Coe werd tweede op de 800 meter in volgens hem zijn slechtste race ooit, waar Ovett dus deze race won. Op de 1.500 meter trok de geboren Londenaar wel aan het langste eind en werd Ovett derde terwijl hij tot dan toe al drie jaar ongeslagen was op die afstand.

Vier jaar later was Los Angeles het decor van de Spelen. Wederom pakte Sebastian Coe de zilveren medaille op de 800 meter. Op de 1.500 wist hij ook zijn prestatie van vier jaar eerder te evenaren. In de laatste bocht sprintte de Brit naar de leiding en hij finishte uiteindelijk met zes meter voorsprong op Steve Cram. Voor de Spelen van 1988 wist hij zich door ziekte niet te kwalificeren en uiteindelijk zette hij in 1990 een punt achter zijn loopbaan.

Na zijn atletiekcarrière stortte hij zich in de jaren negentig op de politiek. In 1992 werd hij voor de Conservatieve partij verkozen in het parlement in Engeland. Bij de verkiezingen van 1997 verloor hij zijn zetel.

coe tijdens persconferentieSebastian Coe als vice voorzitter van de internationale atletiek federatie (WikiCommons/Doha Stadium Plus Qatar)

Toen Londen zich kandidaat stelde voor de Spelen van 2012 werd Coe ambassadeur voor de bieding. En in 2004 volgde hij Barbara Cassani op als voorzitter van het organisatiecomité. Cassina achtte het belangrijk dat iemand uit de olympische beweging de kandidatuur zou leiden om zo een betere kans te maken bij de uitverkiezing. Mede dankzij een goede presentatie van Coe over de kandidatuur van Londen kregen de Britten de Spelen toegewezen in 2005.

Buiten alle sportonderscheidingen werd Coe in 1990 benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Naast zijn werk voor de Spelen in Londen is hij ook nog vicepresident van de internationale atletiek federatie. En voor het binnenhalen van de Spelen ontving hij een speciale award tijdens het BBC Sports Personality of the Year awardsgala.