[OS 2012] Edward Gal; verder zonder zijn wonderpaard

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Het verhaal rond Edward Gal is grotendeels wel bekend. Hij had lang de beschikking over het wonderpaard Totilas, waarmee hij onder andere excelleerde op het wereldkampioenschap in Kentucky in 2010. Nadat hij daar drie wereldtitels binnensleepte volgde het misschien wel onvermijdelijke, maar onverwachte nieuws; zijn paard Totilas werd verkocht.

De nieuwe eigenaar zette de Duitse ruiter Mathias Rath op de hengst, maar resultaten bleven lang uit. Er bestond zelfs consternatie in de ruiterwereld, toen bleek dat Rath bij zijn eerste grote toernooi met Totilas de oefening van Gal gekopieerd had. De resultaten lijken nu een kleine twee jaar later wel te komen, terwijl Gal nog probeert zijn nieuwe paard Undercover klaar te stomen voor een olympisch avontuur. Hieraan gaat al een lange carrière aan vooraf.

Gal met Totilas op de wereldruiterspelen. (Foto: Pro Shots)

Halverwege de jaren tachtig begon de nu 42-jarige Edward Gal met paardrijden. Hij kreeg al vroeg begeleiding van amazone Anky van Grunsven en Sjef Janssen. In 1999 ging hij internationaal rijden en leidde enkele goede paarden op tot Grand Prix niveau. Met zijn paard Lingh wist hij zich in het Olympische team van Athene (2004) te rijden, maar door een val van het paard van een laadbak kon hij niet in actie komen.

Met dezelfde Lingh zette Gal in 2005 een aparte kür neer. Geinspireerd door het optreden van dj Tiësto bij de opening van de Spelen van Athene liet hij de muziek voor zijn kür componeren door trance-dj Jochen Miller. De keuze voor trance was revolutionair te noemen in de dressuursport, waarbij het gebruik van klassieke klanken gebruikelijk is.

"Ik wil rijden op muziek die ik zelf leuk vind", zei Gal toentertijd. "En dan het liefst knoerharde muziek. Geen echte house, maar nummers met veel beats en wat klassieke invloeden. De muziek moet passen bij de uitstraling en lossigheid van Lingh. Het gaat toch om het geheel. Je kunt wel een kür met heel mooie muziek hebben, maar als het niet klopt met je paard, scoor je niet."


De kür van Gal en Lingh op trancemuziek.

Lang kon hij echter niet genieten van deze kür. Aan het einde van dat jaar werd zijn paard Lingh verkocht aan de Amerikaanse Reid-Offield, waarna Gal op zoek kon naar een nieuw wonderpaard. Hij vond deze in Totilas, waarmee hij in 2009 de eerste grote prestaties boekte; ze werden samen Nederlands kampioen door alle drie de onderdelen op hun naam te schrijven.

2010 was dus het wonderjaar van het combinatie met de drie wereldtitels en een wereldrecord op de kür met muziek, waarbij ze als eerste duo boven de 90 procent wisten te scoren. Na de niet gehoopte, maar de toch niet volledig onverwachte verkoop van Totilas moest Gal dus een nieuw talentvolle paard uit zijn stal kiezen om mee te gaan excelleren. In de aanloop naar de Spelen koos hij voor Undercover, maar in de stal wachten nog paarden als Sister de Jeu en President’s Jack Sparrow geduldig totdat Gal hun op een groot toernooi zal berijden.