[OS 2012] De openingsceremonie

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De openingsceremonie is het officiële begin van de Spelen. Soms zijn er vanwege het volle programma zoals bij het voetbaltoernooi, al wedstrijden voorafgaand aan de ceremonie. Toch wordt de openingsceremonie gezien als de echte start van de Spelen. De ceremonie bevat een aantal vaste onderdelen zoals het hijsen van de vlag van het gastland en de olympische vlag. De eedaflegging door een atleet en een official is ook altijd een belangrijk aspect. De binnenkomst van de atleten is altijd één van de hoogtepunten. Griekenland mag altijd als eerste het stadion betreden en de stoet van sporters wordt traditioneel afgesloten met het gastland. De allerbelangrijkste momenten van de ceremonie zijn natuurlijk de officiële opening door het staatshoofd en het ontsteken van de vlam.

Door de jaren heen is er veel veranderd in de openingsceremonie. Zo kwam het olympisch vuur pas voor het eerst voor tijdens de opening van de Spelen van 1928 in Amsterdam. Destijds werd die ontsteking nog niet voorafgegaan door een estafette, dat gebeurde pas in 1936 voor het eerst. Vroeger werden er ook traditioneel duiven losgelaten, maar nadat in 1988 vele duiven het net ontstoken vuur invlogen, worden er geen echte duiven meer losgelaten.

Vuur SeoulHet olympisch vuur van Seoul, waar even later de duiven in zouden vliegen. (WikiCommons/Ken Hackman, U.S. Air Force)

Elke openingsceremonie kent haar gedenkwaardige momenten. Voor Nederland was het bijvoorbeeld bijzonder dat in 2004 bij de Spelen in Athene dj Tiësto de binnenkomst van de atleten mocht begeleiden met zijn muziek. Een belangrijk discussiepunt bij de entree van de atleten is altijd wie de vlag mag dragen van het land. Vaak wordt hierbij gekozen voor een sporter die eerder medailles heeft gewonnen of een groot sporter is. Zo zal bijvoorbeeld dit jaar de top drie van de ATP tenniswereldranglijst de vlag van hun land mogen dragen (Rafael Nadal voor Spanje, Roger Federer voor Zwitserland en Novak Djokovic voor Servië). Wie de Nederlandse vlag mag dragen is nog onbekend.

Het ontsteken van het olympisch vuur gebeurt vaak op een spectaculaire manier. Zo maakte bij de vorige Zomerspelen voormalig atleet Li Ning een ronde door het stadion, alleen niet over de grond maar langs het dak van het Olympisch stadion terwijl er achter hem beelden uitrolden. Bij de opening van de Spelen van Barcelona in 1992 werd de vlam ontstoken door de paralympische atleet Antonio Rebollo. Hij schoot met zijn boog een brandende pijl in de kom waarin het vuur ontstoken werd. Tenminste dat was de bedoeling, de pijl vloog over de kom heen maar toch ontstak het vuur. Dat dankzij een slim mechanisme waardoor het vuur op afstand ontstoken kom worden. Het leverde wel bijzondere beelden op waarover nog lang werd nagepraat.

Dit jaar zullen de Spelen geopend worden op 27 juli in het Olympic Stadium. De openingsceremonie is geregisseerd door Danny Boyle, regisseur van onder andere Trainspotting en Slumdog Millionaire. Met zijn team bedacht hij een typisch Engels spektakel. Zo zal er in het stadion een echt Engels landschap met weides en akkers worden gemaakt. Daarop zullen echte dieren rondlopen. Ook zal er een kopie van de Glastonbury Tor verrijzen. Dit alles wordt verder aangekleed met wolken waaruit zelfs regen kan vallen, mocht het onverhoopt droog blijven tijdens de opening. In totaal zullen 10.000 vrijwilligers helpen om er een onvergetelijke opening van te maken. Natuurlijk mag muziek niet ontbreken en daarom zal onder andere Sir Paul McCartney optreden.

Ten slotte staat hieronder de spectaculaire start van de opening van de Spelen van Beijing.